Wratten op hand en gezicht

Wratten zijn absoluut niet zeldzaam. De meeste ouders treffen ze tijdens de schooltijd van hun koters wel eens aan. Ze komen voornamelijk voor bij kinderen tussen de 5 en de 15 jaar. Wratten worden veroorzaakt door besmetting met een virus en zien eruit als kleine vleeskleurige of bruinachtige gezwelletjes. De meeste verdwijnen vanzelf.

Doordat het soms drie tot zes maanden kan duren tussen het moment van besmetting met het virus en het effectief uitbreken van de wrat, is de exacte oorzaak vaak moeilijk te achterhalen. Ze zijn wel uiterst besmettelijk en worden meestal veroorzaakt door contact met andere wratten of besmette voorwerpen. Vandaar dat het belangrijk is het gezicht, de voeten en handen te spoelen na een schooluitstap naar het zwembad. Ondanks een jeukgevoel, krab je er beter ook niet aan, want dan bestaat de kans dat je het virus uitbreidt naar andere plaatsen op je lichaam.

Oplossingen

Wratten gaan meestal vanzelf weg na maximum 2 jaar. Indien ze echter te storend zijn, zijn ze makkelijk zelf weg te halen. Grootmoeders hebben er tal van (weinig wetenschappelijke) middeltjes voor. Zo kan je bijvoorbeeld proberen door dagelijks met een halve rauwe aardappel of een stuk rauw vlees over de wrat te wrijven. Of deze middeltjes werken, laten we liever aan de oma’s over. Er zijn gelukkig ook voldoende wetenschappelijk aanvaarde manieren om wratten weg te krijgen. Zo kan je gewoonweg 6 dagen lang tape over de wrat plakken of de wrat laten wegvriezen door de arts. Daarnaast bestaan er eveneens talrijke gels en vloeistoffen.

Dit bericht is gepost op 26 november 2010 om 11:47 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Hydrofecalie, beter bekend als waterhoofd
Droge en schilferige huid