Oorzaken van ’s nachts zweten

Wanneer je ‘s nachts overmatig veel zweet, is dat niet meteen een redden tot paniek. Hier zijn vele oorzaken voor. Om de oorzaak te kunnen achterhalen, zal je dokter een onderscheid willen maken tussen het zweten dat te wijten is aan een medische aandoening en het zweten dat voorkomt uit het slapen in een te warme kamer of in te warme kledij. Overmatig zweet dat door een medische conditie veroorzaakt wordt, voelt dan ook anders aan: het zijn eerder warmteaanvallen. Het is aan te raden om de oorzaak van het transpireren te achterhalen. Niet alleen omdat het je slaappatroon in de war stuurt door ’s nachts telkens wakker te worden in een koud en nat bed, maar ook omdat het een symptoom kan zijn van een dieperliggende medische aandoening.

De oorzaken van nachtelijke zweetbuien

Om de oorzaak te achterhalen, zal je dokter meer moeten weten over je medische geschiedenis en een aantal tests uitvoeren. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

- De menopauze
- Idiopathische hyperhidrosis (een toestand waarin je overmatig veel transpireert, zonder dat er een duidelijke medische oorzaak aan de basis ligt)
- Infecties (enkele infecties waar hevig transpireren mee gepaard gaat, zijn tuberculose, sommige bacteriële infecties, abcessen en aids)
- Kanker
- Bepaalde medicatie (voorbeelden van medicatie die nachtzweten veroorzaakt, zijn antidepressiva en andere psychiatrische medicijnen, viagra, cortisone of koortswerende medicatie).
- Hypoglykemie (een lage bloedsuikerspiegel. Mensen die aan diabetes lijden en insuline toegediend krijgen, kunnen evenzeer last hebben van nachtelijk transpireren).
- Hormonale stoornissen (oestrogen en testosteron beschermen ons namelijk tegen nachtzweten).
- Neurologische aandoeningen.

‘s Nachts overmatig zweten kan je slaap verstoren. En slecht slapen maakt je dan weer vatbaar voor stress, oververmoeidheid, irritatie en zadelt je op met een gedaalde weerstand waardoor je weer vatbaar bent voor ziektes als griep en verkoudheid. Het is dus belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Vraag je huisarts dus zo vlug mogelijk om advies.

Dit bericht is gepost op 25 november 2010 om 10:52 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Goede afspraken nodig bij draagmoederschap
Wat is hepatitis C?