Beverige handen, wat is de oorzaak?

Beverige handen kunnen dagdagelijkse bewegingen en activiteiten zoals groenten snijden, schrijven of iets drinken in de weg staan. Wie last heeft van beverige handen, denkt vaak meteen aan de ziekte van Parkinson. Dit hoeft echter niet het geval te zijn: er zijn voldoende oorzaken die deze vervelende aandoening kunnen verklaren.

Om zeker te zijn, is het uiteraard van groot belang om een dokter te raadplegen. Eens je de oorzaak weet, kunnen er ook mogelijke oplossingen geboden worden. De dokter zal enkele tests, zoals een bloedtest uitvoeren om de ziekte van Parkinson uit te sluiten. Daarna kan hij op basis van zijn kennis en ervaring meestal vrij snel de oorzaak achterhalen.

De meest voorkomende oorzaken

- Angst: wanneer je bang, kwaad of moe bent of stress hebt, ga je soms trillen.
- Lage bloedsuikerspiegel: wanneer de zenuwen en spieren niet voldoende gevoed worden, komt je adrenalinesysteem een handje helpen. Als je bijvoorbeeld veel zoete snacks eet, stijgt je bloedsuikerspiegel, maar niet veel later zakt deze helemaal in elkaar. Trage suikers zijn daarom veel gezonder om te eten. Je suikerspiegel kan ook dalen door overmatig te sporten.
- Te veel koffie of thee: zeker in combinatie met een te lage bloedsuikerspiegel, zorgen koffie en thee voor beverige handen.
- ‘Essentiële tremor’: dit is een van de meest voorkomende types van beverige handen. De spiervezels trekken systematisch samen, in plaats van willekeurig zoals normaal het geval is. Daardoor kan je de trillingen beter zien. De term essentieel slaat in deze context op een conditie die volledig op zichzelf bestaat, en niet het gevolg is van een andere ziekte of aandoening. Enkele kenmerken van deze aandoening zijn:

- Het komt zelden voor bij jonge mensen, maar treft 1% van de mensen over de veertig jaar.
- Het is een erfelijke aandoening.
- Essentiële tremor treft niet enkel de handen, maar ook soms het hoofd, de stem of andere lichaamsdelen.
- Wanneer je bewust probeert om iets te doen met je handen, wordt het beven erger, zoals wanneer je iets kleins wilt oprapen of een kop koffie stil probeert te houden. Wanneer je je handen rustig op je schoot laat liggen, stoppen ze vaak met trillen.
- Je kan het beven niet controleren, dus wanneer je handen trillen wilt dat niet zeggen dat je zenuwachtig bent. Het kan echter wel zijn dat het beven erger wordt als je zenuwachtig bent.
- Alcoholische dranken maken het trillen vaak minder erg. Uiteraard is dit geen remedie! Koffie en thee maken het beven dan weer erger.
- Wanneer het trillen je moeilijkheden bezorgt, kan je dokter je specifieke medicatie voorschrijven.

Minder voorkomende oorzaken

In sommige gevallen moet de oorzaak gezocht worden bij het innemen van bepaalde medicatie of antidepressiva.

Een andere mogelijke oorzaak is het overmatig nuttigen van alcohol. Het trillen komt echter pas de ochtend na een avond stevig doordrinken opzetten. Een minder voorkomende, maar ernstigere oorzaak is de ziekte van Parkinson. In tegenstelling tot bij essentiële tremor wordt het beven erger wanneer je handen gewoon rusten.

Beverige handen kunnen ook een symptoom zijn van overactieve schildklieren. Dit komt het meest voor bij vrouwen en meerbepaald bij vrouwen tussen hun twintigste en dertigste levensjaar.

Dit bericht is gepost op 25 november 2010 om 11:42 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat zijn flaporen?
Hydrofecalie, beter bekend als waterhoofd