Wat is een uitstrijkje?

We spreken over een uitstrijkje wanneer men microscopisch onderzoek uitvoert op cellen die men van de baarmoederhals heeft geschraapt.

Praktisch

Het uitstrijkje is een onderdeel van een gynaecologisch onderzoek. Men vraagt je plaats te nemen op een tafel en je benen in de beugels te plaatsen. In deze positie kantelt het bekken, wat het onderzoek vergemakkelijkt.

De gynaecoloog brengt vervolgens een speculum in, wat hem een beter beeld in de vagina geeft.

De gynaecoloog neemt een uitstrijkje door voorzichtig langs de binnenwand van de cervix te schrapen met een houten of plastieken spatel. Daarna gaat hij met een rond borsteltje door het vaginakanaal.

De cellen die men afgeschraapt heeft, worden op een glazen plaatje gelegd of in een flesje dat bewaarmiddel bevat. Hierna worden ze naar het lab gestuurd voor onderzoek.

Voorbereiden

Het is aangeraden de gynaecoloog op de hoogte te brengen als

– je de pil neemt
– een eerder uitstrijkje een abnormaal resultaat opleverde
– je misschien zwanger bent

Plan je uitstrijkje niet wanneer je je regels hebt. Het bloed en de cellen van je baarmoeder kunnen de nauwkeurigheid van het uitstrijkje immers beïnvloeden.

Vermijd in de 24 uur voor de test ook: douchen, het nemen van een bad, seks en tampons

Doel

Dankzij het uitstrijkje kan baarmoederhalskanker opgespoord worden of zelfs tijdens de ontwikkeling worden gedetecteerd. Het is daarom van belang op regelmatige basis een uitstrijkje te laten nemen.

Dit bericht is gepost op 19 November 2010 om 2:51 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.