Goede afspraken nodig bij draagmoederschap

Wat kan een vrouw doen die wanhopig een kind wil, maar er zelf geen dragen kan? Voor deze vrouwen, ook wensmoeders genoemd, is draagmoederschap een mogelijkheid. Daarvoor moeten ze zich wenden tot een draagmoeder of leenmoeder. Dit is een vrouw die ervoor kiest om een baby te dragen voor iemand anders. Nadat de draagmoeder het kind ter wereld heeft gebracht, moet ze van alle ouderschapsrechten afstand doen. Vanzelfsprekend treden hier wel eens problemen op.

Beweegredenen

Er zijn verschillende redenen waarom wensouders voor een draagmoederschap kunnen kiezen:

- als de wensmoeder niet vruchtbaar is
- als de wensmoeder geen baarmoeder meer heeft
- als er erfelijke ziektes zijn in de wensfamilie
- als er voor de wensmoeder een te groot medisch risico is om de zwangerschap veilig te kunnen doorlopen
- als een homoseksueel paar graag een kind wil krijgen

Twee soorten draagmoederschap

Eerst en vooral is er het traditionele draagmoederschap. Het zaad van de wensvader of een andere man wordt kunstmatig geïnsemineerd bij de draagmoeder. Dit wordt ook het “laagtechnologisch draagmoederschap” genoemd.

Bij het “hoogtechnologisch draagmoederschap” wordt gebruik gemaakt van in-vitrofertilisatie of IFV. Er wordt een bevruchte eicel van de wensmoeder of een andere vrouw ingebracht bij de draagmoeder.

Problemen

Omdat er bij draagmoederschap een derde persoon betrokken wordt, kan dit meer dan eens leiden tot een complexe situatie. Bij het traditionele draagmoederschap is de leenmoeder de biologische moeder en dit kan wel eens leiden tot juridische problemen. Voordat je deze optie in acht neemt, moet je goed weten hoe de procedure verloopt. Er zijn veel afspraken nodig vooraleer het kind uiteindelijk het wettige kind is van de wensouders. Bij de IVF-optie zijn er minder juridische kwesties, omdat de wensmoeder zelf de biologische mama is.

Daarnaast bestaat ook het risico dat de draagmoeder emotioneel gehecht raakt aan het kind, ook al is het kind genetisch gezien niet het hare. Om dit trachten te voorkomen, moet de draagmoeder voor de zwangerschap een uitgebreid gamma van psychologische tests ondergaan. De draagmoeder moet geheel vrijwillig en zonder morele druk als draagmoeder willen fungeren.

Het is wenselijk dat de draagmoeder al eerder zwanger is geweest. Zo is de kans kleiner dat er medische complicaties zullen optreden tijdens de zwangerschap.

Emotioneel moet de drie partijen dus goed voorbereid zijn op wat zal komen. De pro’s en contra’s moeten zorgvuldig tegenover elkaar worden afgewogen! Er moeten goede afspraken gemaakt worden, zodat niemand later voor verrassingen komt te staan.

Dit bericht is gepost op 19 november 2010 om 3:54 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Onveilige seks, een wereldwijd probleem
Oorzaken van ’s nachts zweten