Depressie tijdens zwangerschap nefast voor baby

Als je het nieuws te horen krijgt dat je zwanger bent, wordt je verondersteld euforisch te reageren. Maar sommige vrouwen voelen zich tijdens hun zwangerschap eerder verdrietig en hopeloos. Eén op vijf vrouwen kampt met een prenatale depressie, maar dit aantal wordt zwaar onderschat. Veel (toekomstige) moeders schamen zich hiervoor en durven niet om hulp vragen.

Hoe herken je een depressie tijdens de zwangerschap?

Gedurende twee weken of langer kan je een aantal symptomen opmerken bij een depressieve zwangere vrouw:

- te veel slapen of juist te weinig
- een “leeg” gevoel
- verandering in de eetlust
- zich hopeloos en waardeloos voelen
- prikkelbaarheid
- verlies van interesse in activiteiten waar vroeger van genoten werd

Het is belangrijk om je arts te raadplegen als je één of meerdere van deze symptomen opmerkt. Zo kan de arts andere mogelijke oorzaken uitsluiten.

Welke risicofactoren zijn er?

Vrouwen die vroeger al een depressie hebben gehad, lopen een hoger risico. Daarnaast kunnen ook relatieproblemen, een gebrek aan sociale steun en stress zorgen voor een grotere kans op een depressie. Een voorgeschiedenis van misbruik of druggebruik is echter ook een risicofactor.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer je tijdens je zwangerschap veel stress en/of depressieve gevoelens ervaart, moet je proberen om daar zo snel mogelijk iets aan te doen. Deze factoren zijn namelijk erg nefast voor de ontwikkeling van de baby. Stress en depressiviteit kunnen bij de pasgeboren baby zorgen voor verschillende schadelijke invloeden:

- een lager gewicht bij de geboorte
- een minder snelle ontwikkeling van het denkvermogen
- een lager IQ

Daarnaast zouden zwangere vrouwen die kampen met een depressie, vier keer meer kans hebben dat hun kind later een agressieve puber wordt. Deze tiener zou ook meer asociaal gedrag vertonen. Moeders die tijdens hun jeugdjaren zelf nogal agressief uit de hoek kwamen, zouden sneller vatbaar zijn voor een depressie tijdens de zwangerschap.

Welke maatregelen kunnen getroffen worden?

Jouw arts is de geschikte persoon om een plan te ontwikkelen om de depressie te behandelen. Het is belangrijk dat de depressie wordt behandeld! Als de depressie ernstig is, kan de zwangere vrouw worden doorverwezen naar een psychiater voor gespecialiseerde hulp. Psychotherapie is hier een mogelijke optie.

Antidepressiva zijn de meeste gekende middelen om een depressie te genezen. Maar zijn deze niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen? Deskundigen hebben hier geen eenduidigheid over. Het lijkt erop dat sommige antidepressiva voor problemen kunnen zorgen voor de baby. De arts zal moeten uitmaken of deze middelen geschikt zijn voor jou.

Waak daarnaast zelf over het welzijn van je baby en jezelf: rook en drink niet, beweeg voldoende, eet gezond en raadpleeg je dokter voor prenatale zorg.

Dit bericht is gepost op 19 november 2010 om 3:34 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Wat is het West-Nijlvirus?
Onveilige seks, een wereldwijd probleem