Wat is een colonoscopie?

Een colonoscopie is een kort inwendig onderzoek van 15 à 30 minuten waarbij de dikke darm of colon worden onderzocht door middel van een kleine camera of colonoscoop.

Het verloop van het onderzoek

Alvorens het onderzoek gaat beginnen zal de arts je een verdovend middel en pijnstiller toedienen en je vragen om op je linkerzij te gaan liggen met je knieën opgetrokken. Daarna wordt de colonoscoop via de anus ingebracht en voorzichtig doorgeschoven naar de dunne darm. Vervolgens wordt er lucht in de darm gelaten om een beter zicht te bieden. Eventuele resterende afscheiding wordt weggezogen.

Vaak gebeurt het echte onderzoek echter pas wanneer de colonoscoop met korte stukjes uit de darm wordt getrokken, omdat dan het zicht verbeterd is. Verder kan het zijn dat de arts weefselmonsters neemt, poliepen verwijderd of foto’s neemt. Soms wordt er ook lasertherapie toegepast.

Hoe kan je je voorbereiden voor het onderzoek?

Je arts zal je strikte regels opleggen om je lichaam voor te bereiden op de colonoscopie. Het is immers van belang dat de darm grondig gereinigd is. Zo zal je een lavement moeten uitvoeren, laxeermiddelen moeten innemen en gedurende 2 à 3 dagen voor het onderzoek geen vast voedsel mogen eten.

Indien je bloedverdunners of ijzerpreparaten inneemt moet je je arts hierover inlichten. Deze medicijnen kunnen immers het onderzoek bemoeilijken en de inname zal in sommige gevallen gestaakt moeten worden. Mensen met een hartklep moeten net wel medicijnen beginnen nemen om infectie te voorkomen. Neem nooit zelf het initiatief om het nemen van medicijnen te starten of te staken, raadpleeg altijd eerst je arts.

Hoe zal de test voelen?

Een colonoscopie is niet het meest aangename medische onderzoek. Je kan druk, krampen en de nood tot ontlasting voelen als de colonoscoop wordt ingebracht. Hoewel je door langzaam en diep adem te halen al veel ongemak kan verhelpen, worden er voldoende verdoving en pijnmedicatie toegediend. Deze maken de patiënt helemaal ontspannen en versuft waardoor het zelfs mogelijk is dat de patiënt zich niets meer herinnert van het onderzoek. Na het onderzoek rijdt je dan ook best niet zelf naar huis.

Wanneer moet er een colonoscopie worden uitgevoerd?

Anemie, bloed in de stoelgang, buikpijn of chronische diarree waarvan de oorzaak onbekend is; poliepen in de darmen; het vaststellen of opvolgen van darmziekten of darmkanker; het verkrijgen van weefsel voor een biopsie;… het zijn allemaal redenen om een colonoscopie uit te voeren.

Welke risico’s zijn er verbonden aan een colonoscopie?

Bij een colonoscopie is het mogelijk dat de patiënt zich misselijk gaat voelen, moet braken, een opgeblazen gevoel krijgt of last heeft van rectale irritatie. Iets uitzonderlijker zijn een geperforeerde darm, hevige aanhoudende bloedingen, slechte reactie op de verdovingsmiddelen of infecties.

Dit bericht is gepost op 18 november 2010 om 2:53 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Wat is een abortus?
Flesvoeding bij baby’s