Jonge vrouwen en borstkanker

Borstkanker is de meest vastgestelde vorm van kanker bij vrouwen. Jaarlijks sterven er ongeveer 400.000 vrouwen aan borstkanker. Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. 25% van de vrouwen bij wie borstkanker werd vastgesteld, waren nog niet in hun menopauze. De behandeling van borstkanker is afhankelijk van de grootte van de tumor. Borstkanker kan erfelijk zijn, maar kan soms ook vermeden worden door een gezonde levensstijl.

Borstkanker, ook bij jonge vrouwen!

Vooral voor jonge vrouwen is het belangrijk dat ze zich bewust worden van de risico’s op borstkanker. Oudere vrouwen laten zich vaker controleren omdat ze meer schrik hebben voor borstkanker, maar dit is niet altijd terecht! Het is belangrijk dat je regelmatig uitkijkt naar veranderingen in vorm, grootte en uitzicht van je borsten, zoals:

- Een borst die groter is dan de andere
- Veranderingen aan de tepel(s)
- Uitslag of pigmentvlekken op de borst
- Een zwelling aan de borst of oksels
- Een knobbeltje aan de borsten

Jonge vrouwen moeten hun borsten goed leren kennen, zodat elke verandering onmiddellijk de aandacht trekt. Een knobbeltje betekent echter niet altijd dat je borstkanker hebt. Elke vrouw is anders. Je moet zelf inschatten wat normaal en abnormaal is voor jou en je borsten.

Behandeling van borstkanker

Jonge vrouwen en vrouwen op leeftijd, ondergaan dezelfde behandeling wanneer er borstkanker werd vastgesteld. De mogelijkheden zijn:

Chirurgische ingreep:

- Bij een borstsparende operatie (lumpectomie) wordt de tumor uit de borst verwijderd. De ingreep gaat steeds gepaard met radiotherapie.
- Bij een borstamputatie (mastectomie) wordt de hele borstklier verwijderd. Men kiest voor een mastectomie wanneer de knobbel te groot is voor een alternatieve oplossing.
- Bij sommige gevallen van borstkanker worden de lymfeklieren in de oksel weggehaald. Want borstkanker verspreidt zich via de lymfeklieren en op die manier vermijdt men uitzaaiing van de kanker naar de rest van het lichaam.

Chemotherapie
Celdodende of celremmende medicatie wordt gebruikt om de borstkankercellen te doden.

Radiotherapie (bestraling)
Ioniserende stralingen worden aangewend om de kanker plaatselijk te bestrijden.

Hormonale behandeling
De hormoonproductie van het lichaam wordt geblokkeerd. Dit stopt de groei van de borstkankercellen.

Hoe het risico op borstkanker verkleinen?

Een gezond dieet, een gezonde levensstijl en voldoende beweging kunnen de kans op het krijgen van borstkanker verkleinen.

Dit bericht is gepost op 18 november 2010 om 10:18 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Tomaten, het wonderfruit!
Allergietesten, kom te weten voor wat je allergisch bent