Het verschil tussen een virus en een bacterie

Een virus kan je niet zien met het blote oog. Virussen moeten een gastcel aanvallen en het mechanisme ervan overnemen. Zo kunnen ze zichzelf verspreiden in het lichaam van de mens. De gastcellen hebben genetisch materiaal (DNA of RNA) en een beschermlaagje. Virussen moeten doorheen dat beschermingslaagje geraken. Daardoor zullen ze vaak slijmerige cellen aanvallen die gemakkelijker indringbaar zijn.

Een bacterie is een cel die zichzelf kan splitsen en voortplanten. Bacteriën kunnen van vorm veranderen en zichzelf onderverdelen. Bacteriën vind je overal, zowel in als buiten het lichaam. Vaak zijn bacteriën niet schadelijk en zelfs nuttig voor de mens. Soms vallen ze ons wel aan of zijn ze slecht voor ons als ze op de verkeerde plaats in het lichaam terecht komen.

Hoe geraak je geïnfecteerd?

Een infectie met een virus of een bacterie gebeurt op dezelfde manier. Dit zijn enkele mogelijke manieren waarop je besmet geraakt:

- door dicht bij iemand te staan die hoest of niest
- door iemand een hand te geven
- door voedsel met de handen aan te raken
- door contact met iemand anders zijn lichaamsvloeistoffen (bijvoorbeeld tranen of bloed)

Hoe voorkom je een infectie?

Enkele gemakkelijke handelingen zorgen ervoor dat je een infectie kan voorkomen:

- je handen regelmatig wassen
- als je iemand een hand hebt gegeven ervoor zorgen dat je erna niet je ogen of neus aanraakt
- groenten en vlees apart bewaren na het koken
- vlees goed doorbakken

Zelfs al let je op deze richtlijnen, dan nog kan je gemakkelijk besmet geraken.

Hoe behandel je een infectie?

Bij een infectie met een bacterie kan de dokter antibiotica voorschrijven. Die doodt de bacterie die de oorzaak was van de ziekte. Om de juiste bacterie te vinden zal de dokter soms vragen een urinestaal te geven. Die wordt in het labo onderzocht zodat men de juiste bacterie vindt.

Bij een virus zal het eigen immuunsysteem de ziekte moeten uitschakelen. Een antibioticum helpt immers niet tegen een virus. Soms bestaan er wel vaccinaties tegen bepaalde virussen. Zorg ervoor dat je zeker niet overbodig antibiotica inneemt bij een virus, want anders zal die enkel minder effectief worden in situaties waar je echt antibiotica nodig hebt. Je kan je lichaam helpen met het uitschakelen van een virus door:

- veel water te drinken
- thuis te blijven zodat je anderen niet infecteert maar er ook voor zorgt dat je zelf niet met andere virussen of bacteriën geïnfecteerd geraakt
- een pijnstiller nemen

Dit bericht is gepost op 18 november 2010 om 9:43 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is plasangst?
Constipatie bij baby’s