Flesvoeding bij baby’s

Dat borstvoeding het beste is voor een pasgeboren baby, staat al vele jaren vast. Toch is het niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven. In dat geval is flesvoeding een goed alternatief. Het voldoet immers aan alle nutritionele behoeften van je baby.

Welke soorten flesvoeding zijn er?

Voeding op melkbasis
Deze voeding wordt het meeste verkocht. Hoewel deze voeding gebaseerd is op koeienmelk, is deze makkelijk verteerbaar. Vaak wordt deze melk verrijkt met ijzer.

Voeding op sojabasis
Sommige baby’s zijn allergisch aan koemelk of hebben verteerproblemen. In dit geval is voeding op sojabasis een geschikt alternatief.

Aangepaste flesvoeding
Indien een baby te vroeg geboren werd, aan bepaalde gezondheidsproblemen lijdt of ongepast op normale flesvoeding reageert, is het vaak nodig dat de baby een aangepaste voeding krijgt.

Deze flesvoeding is verkrijgbaar in verschillende vormen:

Kant-en-klare flesjes
De flesvoeding is reeds verpakt in een gesteriliseerd flesje dat na gebruik wordt weggeworpen. Zeer makkelijk, maar ook zeer duur.

Klare voeding voor in het flesje
Deze voeding is verkrijgbaar in blikjes en moet enkel nog in het papflesje gegoten worden.

Concentratie
De concentratie is eveneens vloeibaar, maar moet voor gebruik verdund worden met water. De juiste verhoudingen hiervoor zijn op de verpakking te vinden.

Poeder
Deze vorm van flesvoeding is het goedkoopste. Het volstaat om het poeder op te lossen in water. De juiste verhoudingen zijn eveneens aangeduid op de verpakking. Wijk nooit van de aangewezen verhoudingen af!
Indien er restjes zijn van de reeds geprepareerde voeding, kunnen deze 1 à 2 dagen bewaard worden in de koelkast.

Welke flesjes en spenen kan je best gebruiken?

Zowel glazen als plastieken flesjes zijn geschikt, al moet je bij plastieken flesjes oppassen dat deze vrij zijn van BPA (bisphenol-A) is. Deze schadelijke stof is soms in plastic te vinden en kan tot gezondheidsproblemen leiden.

Wat de spenen betreft is er een keuze tussen rubber en silicone. Pasgeboren baby’s hebben nood aan een speen met een kleine opening, oudere kinderen geef je best een speen met grotere opening.

Het is belangrijk dat je de flesjes en spenen kiemvrij houdt door sterilisatie. Stop daarom de fles na gebruik in het afwasmachine, een pot met water die je gedurende 5 à 10 minuten aan de kook brengt of in een magnetron sterilisator. Vervang bovendien de spenen na enkele maanden.

Hoe warm je het best de babyvoeding op?

Vele ouders verwarmen de babyvoeding op in een microgolfoven. Hierbij loop je echter het gevaar dat de voeding te warm wordt. De voeding moet echter niet warmer te zijn dan kamertemperatuur. Het flesje onder warm water houden is dan ook voldoende om het flesje op te warmen. Hoe je het flesje ook opwarmt, test altijd eerst op je hand of de melk niet te warm is.

Dit bericht is gepost op 18 november 2010 om 3:11 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Wat is een colonoscopie?
Kinderen en aspirine