Constipatie bij baby’s

Constipatie zorgt ervoor dat de stoelgang van de baby hard en stevig wordt. Daardoor heeft de baby pijn bij het legen van de darmen, en zal hij minder vaak de darmen legen.

Wat is de oorzaak van constipatie bij baby’s?

- Baby’s die borstvoeding krijgen
Baby’s die borstvoeding krijgen hebben niet vaak last van constipatie. Dat komt doordat borstvoeding gemakkelijk verteert. Baby’s hebben een aantal bacteriën in de ingewanden die ervoor zorgen dat bepaalde proteïnes gemakkelijker afbreken. Daardoor zal de stoelgang zachter zijn en de darmen gemakkelijker kunnen bewegen.

In borstvoeding zit bovendien het hormoon ‘motiline’ dat ook zorgt voor een gemakkelijkere darmbeweging.

Borstvoeding is zeer goed voor de baby want het past zich aan als de baby ouder wordt.

- Baby’s die poedermelk krijgen
Bij poedermelk is de kans op constipatie groter. Dat komt doordat de melk moeilijker verteerbaar is waardoor de stoelgang dikker en groener van kleur wordt. Als je baby niet bijkomt of ongewone symptomen toont kan je best naar de dokter gaan.

- Pasgeborenen (van 0 tot 6 maanden oud)
Pasgeborenen produceren zeer onregelmatig stoelgang: soms slechts een keer peer week en dan weer een paar keer per dag. Dat is heel normaal. Pas als de baby er zelf last van ondervindt moet je naar de dokter. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben een gele stoelgang.

- Oudere baby’s (vanaf 4 maanden oud)
Als baby’s vast voedsel mogen eten hebben ze meer kans op constipatie. Dat komt doordat de darmen nog gewoon moeten worden aan het nieuwe voedsel. De stoelgang die ze produceren zal meer lijken op de normale stoelgang.

Constipatie is een vicieuze cirkel, want zodra de stoelgang harder wordt, zal de baby die proberen in te houden om pijn te voorkomen. Maar als de baby de stoelgang inhoudt wordt het nog harder, waardoor hij nog erger geconstipeerd geraakt.

Hoe behandel je constipatie bij baby’s?

Met een paar handelingen kan je je baby helpen:

- masseer de buik
- beweeg de benen al fietsend
- geef je baby een warm badje
- zorg ervoor dat je de poedermelk met de juiste hoeveelheid water maakt

Hoe voorkom je constipatie bij baby’s?

Van zodra de baby vast voedsel mag eten kan je hem best fruitpapjes geven. Fruit bevat veel vezels die constipatie helpen voorkomen.

Dit bericht is gepost op 18 november 2010 om 9:52 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Het verschil tussen een virus en een bacterie
Een appeltje voor de gezondheid