Allergietesten, kom te weten voor wat je allergisch bent

Door middel van medische allergietesten kan men vaststellen voor welke stof je allergisch bent. Er bestaan verschillende methodes die gebruikt worden afhankelijk van het type allergie (bloedtesten of huidtesten). Allergietesten gaan gepaard met bepaalde voorbereidingen en risico’s.

Hoe test je voor een allergie?

Er zijn een aantal soorten allergietesten:

- Huidtesten, zoals de plakproef en priktest
- Bloedtesten, zoals de radioallergosorbent-test (RAST)
- Provocatietest
- Eliminatiedieet

Huidtesten:

De meest toegepaste huidtest is de priktest (ook wel intracutane allergietest genoemd). Door middel van kleine prikjes wordt een stof waarvan men dat je ervoor allergisch bent in de huidoppervlakte gebracht. De dokter wacht een allergische reactie af. Dit kan een twintigtal minuten duren. Zo kan men voor verschillende allergieën tegelijkertijd testen. Huidtesten worden het meest gebruikt bij allergische reacties op insecten, dieren, pollen en penicilline.

Bloedtesten:

Door midden van bloedtesten kan de dermatoloog de hoeveelheid IgE in het bloed bepalen. IgE is de stof die je allergische reactie heeft veroorzaakt. Bloedtesten worden toegepast wanneer huidtesten niets hebben kunnen uitwijzen of niet kunnen worden toegepast. Soorten bloedtesten zijn de Phadiatop-test en de Radioallergosorbent-test (RAST)

Eliminatiedieet:

Het eliminatiedieet is een andere manier om voedselallergieën vast te stellen. Je vermijdt het voedsel waarvoor je denkt allergisch te zijn gedurende een aantal weken en controleert vervolgens of je lichaam nog steeds de allergische reacties vertoont. Zo niet, weet je dat je allergisch bent voor die stof.

De provocatietest is een variant op de eliminatietest Met een dubbelblinde provocatietest kan men eveneens een voedselallergie vaststellen. De dermatoloog controleert voor de stoffen waaraan je blootgesteld wordt en noteert de (allergische) reacties die je lichaam vertoont.

Voorbereiding, resultaten en risico’s

Afhankelijk van je gezondheidstoestand zal de dokter je vragen om bepaalde geneesmiddelen of eetgewoontes te laten vooraleer de test wordt uitgevoerd.

De resultaten van een allergietest kunnen non-exclusief zijn. Je kan bijvoorbeeld een allergische reactie vertonen bij een priktest maar in het dagelijkse leven toch niet allergisch zijn voor de stof in kwestie. Of andersom. De uitslag kan bovendien verschillen naargelang het tijdstip waarop de test werd uitgevoerd.

De risico’s van een allergietest zijn afhankelijk van de allergie en de impact van de allergie op je lichaam. Het spreekt voor zich dat je bij sommige testen een allergische reactie kunt krijgen. Dit is immers vaak de bedoeling. Bij ernstige allergieën, kunnen testen levensbedreigend zijn. In het ergste geval kun je in shock geraken.

Dit bericht is gepost op 18 november 2010 om 10:32 am uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: Jonge vrouwen en borstkanker
Hoe terug in vorm geraken na je zwangerschap?