Oedeem, een teveel aan vocht in het lichaam

Oedeem is het vasthouden van vocht op plaatsen waar het niet thuishoort, een aandoening die bij jong en oud voorkomt.

Wat is oedeem?

Oedeem is het ophopen en vasthouden van vocht op plaatsen waar dit niet hoort, zoals in je enkels, voeten, onderbenen of in de longen.

Oedeem in je voeten of enkels is vrij gemakkelijk zelf te ontdekken. Wanneer je opgezwollen enkels of voeten hebt, kan er sprake zijn van oedeem. De simpele test: druk je vinger met enige kracht in de huid en houd even vast; als er een putje zichtbaar blijft na het weghalen van je vinger, is dit een teken dat je vocht vasthoudt.

Oedeem in de longen kan je uiteraard niet zien. Je kan het wel voelen: symptomen zijn onder andere benauwdheid en kortademigheid, vooral bij inspanningen en wanneer je ligt. Ook het aankomen van enkele kilo’s in slechts een paar dagen, kan een teken zijn dat je oedeem hebt.

Daarnaast is het mogelijk dat je oedeem krijgt in de lymfebanen. Dit is vaak aangeboren of een gevolg van een ongeval of operatie.

De oorzaken

Oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Als de bloedvaten in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in voeten, enkels en onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart, of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.

De behandeling en preventie

Om te zorgen dat je de juiste behandeling krijgt, is het noodzakelijk om de oorzaak te kennen. Oedeem is een afwijking die bij allerlei ziektes kan ontstaan. Wie last heeft of gehad heeft van hartfalen, behoort tot de risicogroep. Controleer in zulke gevallen zeker regelmatig je lichaamsgewicht. Als dit snel toeneemt, is het aan te raden om advies aan je huisarts te vragen.

Bij oedeem worden vaak zogenaamde plasmiddelen voorgeschreven. Door deze medicijnen scheiden de nieren meer zout uit. In sommige gevallen kan het dragen van steunkousen of een zwachtel noodzakelijk zijn.

Om het risico te verlagen kan je best zuinig omspringen met zout. Zo houd je minder vocht vast en daalt je bloeddruk. Zorg ook voor genoeg beweging. Bewegen stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in je benen, waardoor het vocht kan verminderen. Ook wisseldouches waarbij je koud en warm afwisselt zijn gezond, zeker na het sporten.

Dit bericht is gepost op 17 November 2010 om 9:16 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.