Wat is ischias?

Ischiasneuralgie of kortweg ischias, is een vorm van zenuwpijn in de rug. Dit wordt veroorzaakt door druk op wortels van de ischiaszenuw, waar deze uit de wervelkolom naar buiten komen. Een andere benaming voor Ischias is heupjicht.

Symptomen

Eerste signalen van Ischias kunnen zijn:

- gevoelloze tenen of delen van de voet
- spieruitval (bv.  klapvoet)
- verlies van controle over de sluitspieren van blaas en darm (incontinentie)
- Het meest kenmerkende symptoom van ischias is een pijn aan de achterkant van het been die loopt van de bil tot de voet. Deze pijn kan zo hevig zijn dat lopen niet mogelijk is. Meestal gaat het gepaard met lage rugpijn.
Bij aanwijzingen voor specifieke oorzaken is onderzoek daarnaar en eventueel behandeling aangewezen. Het is aan te bevelen om bij de eerste voortekenen van ischias een arts te raadplegen.

Oorzaken van ischias

Irritatie en uiteindelijk ontsteking van de ischiaszenuw kunnen het gevolg zijn van overbelasting van de onderrug , problemen met wervels of tussenwervelschijven , artrose, botziekten en artritis, gewrichtsontsteking in de lage rug en het bekken. Naast aandoeningen van de wervelkolom kan Ischias ook veroorzaakt worden door inspanning , overgewicht en een slechte conditie of houding.

Ook emotionele problemen kunnen leiden tot ischias. Wanneer we onder spanning staan, merken we dat vaak aan opspelende ‘zwakke plekken’ in ons lichaam.

Behandeling van ischias

Behandeling is in eerste instantie conservatief. Ischias wordt in de eerste plaats behandeld met pijnstillers en ontstekingsremmende middelen. In tweede instantie worden enkele infiltraties van corticoïden (rechtstreeks in het gewricht) gegeven en moet de patiënt een lumbostaat (licht korset in gegoten hars) dragen om de lumbale wervelkolom te laten rusten. Als een dergelijke behandeling na maanden nog geen resultaat oplevert, kan een heelkundige behandeling van een discushernia worden overwogen.

Gevolgen van ischias

Door het knellen van of door druk op een zenuw(wortel) kunnen er verlammingsverschijnselen van een of meer spieren ontstaan. Hierdoor ontstaat verdoofd gevoel van de huid die bezenuwd wordt door de betrokken zenuw.

Verschil met lumbago

Ischias is in zekere zin een verder stadium van lumbago. 90% van patiënten met ischias heeft ooit een lumbago gehad. Preventie kan dus heel wat leed voorkomen. Een bedachtzaam en rugveilig bewegingspatroon is de eerste stap.

Dit bericht is gepost op 15 november 2010 om 10:31 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Weight Watchers, afvallen met punten
Wat is de meniscus?