Wat is de meniscus?

De meniscus is een stukje kraakbeen dat zich tussen sommige gewrichten bevindt. Bij de mens is dit aanwezig in de knie. Het bestaat uit een speciaal soort kraakbeen en er bevindt zich een meniscus aan zowel de binnen- als de buitenzijde van de knie. De functie van dit schijfje in de vorm van een C is op te treden als een schokbreker bij het stappen, lopen en springen. Het zorgt voor bescherming van het kraakbeen in de knie en zorgt er voor dat het niet te snel afslijt. Hiernaast is de meniscus ook een stabilisator in de knie: het is immers een overgang tussen het afgeronde bovenbeen en het vlakkere onderbeen. De twee menisci zorgen dus concreet voor een opvulling van het raakvlak tussen het dij- en het scheenbeen.

Letsel aan de meniscus

Aan de meniscus lopen nog veel sporters een letsel op, vooral een volledige scheur van de meniscus. De meest voorkomende oorzaak van een scheur van de meniscus, die vaak bij voetballers voorkomt, is een snelle draaibeweging waarbij de knie en het dijbeen draaien terwijl de voet nog in de grond staat en waardoor het scheenbeen dus niet mee draait. Hierdoor geraakt de meniscus gekneld tussen boven- en onderbeen. De sporter zal dit meestal zelf meteen doorhebben door het horen van “knak” in de knie.

Letsels kunnen echter ook voorkomen bij het rechtkomen uit een hurkpositie, bijvoorbeeld bij het heffen van iets zwaar. Bovendien zal er naarmate je ouder wordt ook meer slijtage zitten op de gewrichten rond de meniscus waardoor er ook een scheur kan optreden.

Symptomen

De luide “knak” die je kan horen bij het plots scheuren van de meniscus is een eerste symptoom dat kan wijzen op een scheur. Maar er zijn nog andere symptomen. Een gezwollen knie kan wijzen op een scheur, net zoals pijn bij het volledig buigen en strekken van de knie. Het gevoel dat je continu door je knie zakt en dus een zwakke knie hebt kan ook op een scheur wijzen. In de ergste gevallen kan de knie ook volledige geblokkeerd zitten en kan je de knie dus niet meer bewegen.

Deze symptomen kunnen echter ook duiden op andere knieletsels, wat een vaststelling van een letsel niet eenvoudig maakt. Een gesprek met je arts en een onderzoek kunnen helpen, maar toch zal er doorgaans een beroep worden gedaan op een scan van je knie om het letsel duidelijk te kunnen vaststellen.

Behandeling

Een meniscus die beschadigd is zal nooit vanzelf herstellen: een operatieve ingreep zal dan ook meestal noodzakelijk zijn. Dit gebeurt doorgaans door artroscopie: hierbij wordt operatief het gescheurde stuk weggenomen en terug vastgehecht. Momenteel is er ook onderzoek bezig over een eventuele meniscustransplantatie.

Toch is een operatie niet altijd nodig. Oefeningen met als doel het versterken van de spier kunnen de klachten ook al doen afnemen. De keuze van behandeling is afhankelijk van de leeftijd van de persoon en wat die persoon na het letsel nog verwacht te doen. Als hij terug wilt gaan sporten zal een operatie echter wel noodzakelijk zijn.

Dit bericht is gepost op 15 november 2010 om 1:38 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Wat is ischias?
Wat is geelzucht?