Wat is cytomegalie?

Cytomegalie is een infectieziekte veroorzaakt door het cytomegalovirus (CMV). Het overgrote deel van de infecties verlopen zonder symptomen; de meeste mensen komen ooit in aanraking met het cytomegalovirus zonder ernstige gevolgen te ondervinden. Wie eenmaal met het cytomegalovirus is geïnfecteerd, kan zijn/haar leven lang anderen besmetten zonder er zelf last van te hebben.

De ziekte komt vooral voor in minder ontwikkelde landen en bij mensen die leven in slechte sociaal-economische omstandigheden.

Oorzaken

Besmetting treedt op via intensief contact (speeksel, urine, sperma, cervixslijm, moedermelk en bloed). Bij volwassenen zijn seksueel verkeer en orgaantransplantatie de hoofdoorzaken van besmetting, terwijl ze zelden te wijten is aan transfusie van bloed en bloedproducten. Baby’s kunnen de besmetting oplopen als zij de vagina en de baarmoederhals passeren of door het drinken van besmette moedermelk. Cytomegalie kan zich op latere leeftijd alleen verspreiden door nauw contact met de lichaamsvloeistoffen van iemand met cytomegalie.

Symptomen

De meeste infecties verlopen asymptomatisch. Enkele symptomen zijn:

- Koorts zonder duidelijke oorzaak, keelontsteking, hoesten, misselijkheid, diarree, hoofdpijn, vergrote lymfeklieren en een vergrote milt.
- CMV-infectie kan zich ook uiten als een soort klierkoortssyndroom : langdurige koorts en vermoeidheid. Soms gepaard hiermee CMV pneumonie, hepatitis met leverstoornissen, gastritis, colitis en retinitis
- Infecties bij patiënten met onderdrukte immuniteit zijn dikwijls heel ernstig en uiten zich door hoge koorts met aantasting van verschillende organen.

Behandeling

Cytomegalie is een ziekte die vanzelf overgaat bij mensen die een goed immuunsysteem hebben. In dat geval is geen speciale behandeling vereist. Baby’s en peuters, mensen met een donororgaan, patiënten die onder behandeling zijn voor kanker, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd en al diegenen met een verzwakt immuunsysteem, hebben daarentegen antivirale therapie nodig.

Preventie

Goede handhygiëne is heel belangrijk.

Zwangere vrouwen die intensief contact met kinderen hebben zoals in kinderdagverblijven, kleuter- en basisonderwijs, moeten extra opletten en de handen goed wassen na elk contact met kinderen en na het hanteren van mogelijk direct besmette materialen zoals urine (luiers) of speeksel (speelgoed) en bloed.
Het beroep van kleuterleidster en kinderverzorgster wordt meer geassocieerd met CMV-seropositiviteit.

Men moet zich ervan bewust blijven dat elke seronegatieve zwangere vrouw thuis ook besmet kan worden bij de verzorging van haar eigen jonge kinderen die eventueel door leeftijdsgenootjes werden besmet.

Er bestaat vooralsnog geen vaccin tegen cytomegalie.

Dit bericht is gepost op 15 november 2010 om 9:49 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is een herseninfarct?
Weight Watchers, afvallen met punten