Wat is tinea cruris?

Tinea cruris is een veel voorkomende schimmelinfectie. Ze komt vaak voor bij mensen die veel zweten (bijvoorbeeld atleten) en bij mensen met overgewicht. Tinea cruris is een huiduitslag die zich in de lies, de binnenkant van de dijen of aan de genitaliën voordoet. Het zorgt ervoor dat de huid rood of bruin wordt. Tinea cruris irriteert de huid maar is op zich niet gevaarlijk. De huid wordt jeukerig, branderig, droog en schilferig. Krabben helpt niet. Integendeel, dat zorgt ervoor dat de huid nog meer geïrriteerd wordt. Ga best naar de dokter als je denkt dat je tinea cruris hebt.

Hoe krijg je tinea cruris?

Tinea cruris is een huidaandoening die van de ene persoon op de andere wordt overgegeven. Het overdragen van de huidaandoening kan gebeuren door in contact te komen met besmette mensen. Tinea cruris wordt veroorzaakt door dezelfde schimmel als ringvuur, een andere huidaandoening. Je komt in risico om tinea cruris van iemand anders te krijgen als je:

– Een douche neemt zonder je fatsoenlijk af te drogen.
– Strakke kleding draagt, waardoor je lichaam niet meer kan transpireren.
– Je handdoek of kleding met andere mensen deelt.

Hoe behandel je tinea cruris?

Als je denkt dat je tinea cruris hebt, kan je best de dokter opzoeken. Die zal de uitslag onderzoeken en mogelijks een paar huidcellen opsturen naar het laboratorium voor microscopisch huidonderzoek. De behandeling van tinea cruris wordt vaak al gestart voordat men het resultaat van het labo heeft gekregen. Dat resultaat kan immers een maand op zich laten wachten.

De behandeling van tinea cruris zal gebeuren aan de hand van een spray, poeder of zalf. Afhankelijk van de omstandigheden zal men langer behandelen, maar vaak duurt de behandeling maar enkele weken. Zorg er in ieder geval voor dat je huiduitslag proper en droog blijft, je losse kleding draagt en je enige tijd wegblijft van de gym.

Hoe voorkom je tinea cruris?

Enkele manieren om tinea cruris te voorkomen zijn:

– Je veel douchen en goed afdrogen. Neem zeker een douche nadat je gesport hebt. Tinea cruris ontwikkelt zich immers bij het sporten en in de warmte. Na een douche zal je minder kans lopen op deze huidaandoening.
– Je sokken en ondergoed dagelijks vervangen.
– Geen douche of handdoeken delen met anderen.
– Je badkamer desinfecteren.
– Je sportattributen poetsen na gebruik.

Dit bericht is gepost op 8 November 2010 om 9:59 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.