Voordelen van zwemmen voor zwaarlijvige kinderen

Kinderen met overgewicht zijn vaak niet echt actief of gemotiveerd om te bewegen. Sport wordt door hen aanzien als een taak en is daarom niet aangenaam om te doen.

Zwemmen is ideaal voor hen om calorieën te verbranden. Ze voelen niet dat ze zweten en hebben niet door dat ze in feite aan het sporten zijn. Zelfs spelen in het water is al sporten. Zwemmen in combinatie met een gezond dieet kan er voor zorgen dat je kind gewicht verliest. Je kind gebruikt zijn spieren en sport zonder dat hij het beseft. Dat kan een goede motivatie zijn om te beginnen met andere sporten.

Hoe begin je met zwemmen?

Als je kind nog niet kan zwemmen is het best een leraar te zoeken. Zwemleerkrachten zijn vaak te vinden in het plaatselijke zwembad of zwemclub of in een fitnessclub. De leraar kan je kind op een goede manier leren ademhalen en leren hoe het zich in het water moet bewegen. Na de lessen kan je kind dan 2 tot 3 keer per week blijven zwemmen. Veel kinderen vinden zwemmen zo leuk dat ze zelfs iedere dag willen gaan zwemmen. Ga wel best eerst langs de dokter om te weten of zwemmen goed is voor je kind en vraag of hij een gepast zwemschema opstelt.

Wat is zijn nodige zwembenodigdheden?

Buiten het gewone zwempak of zwembroek kan je je kind ook andere zwembenodigdheden meegeven bij het zwemmen. Een zwembril kan handig zijn om onder water te kijken. Bovendien zorgt het ervoor dat er geen water in de ogen van je kind komt en dat de ogen zo niet geïrriteerd geraken. Als je kind in een buitenzwembad zwemt, is zonnecrème aanbrengen nodig. Zwembandjes of zwemvliezen kunnen leuk zijn voor je kind om mee te spelen, en zijn bovendien zeer goed voor de ontwikkeling van de spieren.

Voor de rest is een zwemschema zeer nuttig. Vraag die aan de zwemleerkracht of dokter. Belangrijk aan het schema is dat de training rustig start, en stilaan opbouwt. Opdat het leuk blijft voor je kind is het nodig veel afwisseling in het zwemschema te brengen.

Zwemmen moet plezierig blijven

Zolang het zwemmen een plezierige activiteit blijft zal je kind gemotiveerd blijven deze sport te beoefenen. Buiten het zwemschema kan het leuk zijn voor het kind enkele spelletjes te spelen in het water. Balspelen of gewoon bewegen in het water is immers ook sporten.

Dit bericht is gepost op 8 november 2010 om 9:43 am uur en is geplaatst in sporten en gezondheid.

Andere interessante artikels: Klierkoorts, de kusjesziekte
Wat is tinea cruris?