Wat is een depressie?

Het woord depressie zorgt vaak voor verwarring. Zo gebruikt men het woord zowel om aan te geven dat iemand zich down voelt, als om de gelijknamige ziekte te beschrijven.

Deze verwarring maakt het soms extra dubbelzinnig aangezien het niet altijd makkelijk is om de gemoedstoestand van de ziekte te onderscheiden.

Depressies zijn veelvoorkomend. Iedereen kan hiermee geconfronteerd worden. Het is belangrijk om te vermelden dat een depressie absoluut geen teken van zwakte is.

Een depressie valt te behandelen. In sommige gevallen is het nodig een huisarts te contacteren, in andere gevallen echter kan de persoon zelf al veel verhelpen.

Personen die in het verleden reeds met een depressie te kampen hebben gehad, zijn in de toekomst gevoeliger voor het ontwikkelen van een nieuwe depressie.

Oorzaken depressie

Momenten in het leven die veel stress met zich meebrengen, liggen vaak aan de oorzaak van een depressie. Denken we aan een echtscheiding, ontslag op het werk, …

Het is daarentegen niet altijd mogelijk om een welbepaalde oorzaak aan te duiden. Het gaat dan ook vaak om een samenloop van omstandigheden.
Dit laatste maakt het soms moeilijk voor de omstaanders om begrip op te brengen voor de ziekte.

Symptomen van depressie

In het geval van een depressie voelt de persoon zich vaak down. Dit gevoel houdt vaak weken of zelfs maanden aan.

Dit mistroostige gevoel gaat vaak gepaard met andere, gelijkaardige symptomen:

- Ongeïnteresseerd in dagelijkse activiteiten of hobby’s
- Vermijden van sociale contacten
- Gebrek aan zelfzekerheid
- Overwegen van zelfmoord
- Gebrek aan energie
- Ongeïnteresseerd in seks
- …

Behandeling depressie

Soms volstaat het louter met andere mensen over je problemen te praten. In andere gevallen is professionele hulp noodzakelijk. Het is belangrijk op elk moment te beseffen dat een depressie kan genezen worden.

Dit bericht is gepost op 5 november 2010 om 9:40 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is het slapped cheeck syndrome?
Wat is een maagbreuk?