Pijn aan de teelballen

Als je pijn aan je teelballen krijgt ga je best onmiddellijk naar je huisarts. Zeker als deze pijn hevig is of gepaard gaat met misselijkheid. Pijn aan de teelballen kan immers wijzen op een ernstige aandoening.

In eerste instantie zal je huisarts een behandeling van pijnstillers en ijszakken die je op je scrotum moet houden voorschrijven. Afhankelijk van de oorzaak van de pijnlijke teelballen kan er een bijkomende behandeling worden voorgeschreven die het eigenlijke probleem aanpakt.

Mogelijke oorzaken van pijnlijke teelballen:

Torsie of verdraaide testikels
Bij verdraaide testikels kan de uroloog de testikels proberen te ontknopen. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing. Om torsie definitief te behandelen is er een operatie nodig.

Epididymitis of ontsteking van de bijbal
Epididymitis is een soort infectie en moet bijgevolge dus ook met antibiotica worden behandeld gedurende 7 à 10 dagen. Hiernaast zal je huisarts vaak nog pijnstillers voorschrijven om de pijn te verlichten.

Torsie of draaiing van een testiculair aanhangsel
Hiervoor bestaat geen specifieke behandeling. Je kan enkel pijnstillers nemen, ijs op je scrotum leggen en afwachten tot de pijn vanzelf verdwijnt (meestal na een week).

Hernia of breuk
Een hernia of breuk in de liesstreek vraagt meestal om een operatie. Indien pijnstillers geen oplossing meer bieden zal deze operatie onmiddellijk plaats vinden.

Teelbalkanker
Teelbalkanker is niet zo’n veel voorkomende kanker, maar bij mannen rond 35 jaar is het wel de kanker die het vaakst voor komt. Zo treft teelbalkanker ongeveer 4 op 100.000 mannen, waarvan de meeste tussen 20 en 40 jaar oud. Al kan het voorkomen op elke leeftijd, zelfs kinderen blijven er niet van gespaard.

Toch is teelbalkanker één van de makkelijkst te behandelen kankers. Tenminste als het vroeg ontdekt wordt. Onderzoek daarom regelmatig je teelballen op knobbels of zwellingen. Indien je een knobbeltje of een zwelling ontdekt ga je best zo snel mogelijk naar je huisarts die uitsluitsel kan bieden. Vaak zijn knobbeltjes in de teelbal slechts ongevaarlijke cystes.

Indien er zich toch een tumor in de teelbal bevindt zal je uroloog de verdere stappen in de behandeling met je bespreken. Deze behandeling bestaat vaak uit een amputatie, bestralingen en/of chemotherapie.

Waterbreuk in de balzak
Hierbij is er vocht in de vliezen rond de balzak gekomen. Vaak gaat de uroloog onmiddellijk over tot een operatieve ingreep.

Verder mogelijke oorzaken
Ook kunnen littekens in de bal of bijbal, een vasectomie, spataders en zenuwpijn in de liesstreek, een operatie van een liesbreuk, een vergroting van de prostaat, nierstenen of zelfs stress zorgen voor pijn aan de teelballen.

Dit bericht is gepost op 4 november 2010 om 9:57 am uur en is geplaatst in seksualiteit, Algemeen.

Andere interessante artikels: Opgepast voor de zon!
Wat is het slapped cheeck syndrome?