Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een ontsteking (-itis) van de dikke darm (colon) met vorming van zweren (ulcerosa).

Samen met de ziekte van Crohn is dit een zogenaamde chronisch inflammatoire darmaandoening.

Verschil met de ziekte van Crohn

Colitis ulcerosa onderscheidt zich van de ziekte van Crohn doordat de ontsteking zich beperkt tot de dikke darm of tot delen ervan, en niet de andere delen van het maag-darmkanaal zoals de slokdarm, de maag of de dunne darm.

Bovendien beperkt de ontsteking zich uitsluitend tot het slijmvlies (mucosa), de meest oppervlakkige laag van de darm en dringt niet door tot de diepere lagen zoals bij ziekte van Crohn.

Oorzaken colitis ulcerosa

Een exacte oorzaak van colitis ulcerosa is onbekend. Wel zijn verschillende factoren bekend die er aan bijdragen.

- Abnormale samenstelling van de bacteriën in de darmen
Factoren die bacteriesamenstelling van de darm kunnen veranderen zijn veel suikers en vetten, antibiotica, chemokuren en overmatige hygiëne. Een abnormale afweerreactie in de slijmvliezen van de darm tegen de bacteriën die zich daar bevinden, ligt aan de basis van de beschadiging van de darm bij CU-patiënten.

- Afwijkingen van de epitheelcellen

- Erfelijkheid
Kinderen van een ouder met CU hebben een 5 maal grotere kans dat zij ook de ziekte zullen krijgen. Zo komt CU in sommige families veel voor en bij gezinsleden vertoont de ziekte vaak hetzelfde beloop. Bovendien komt de ziekte veelvuldig voor bij bepaalde etnische groepen (bijvoorbeeld Ashkenazy Joden).

- Voeding
Er zijn aanwijzingen dat een dieet met veel melkproducten en weinig voedingsvezels een negatief effect kan hebben.

Symptomen colitis ulcerosa

Diarree (vaak met bloed en slijm), buikpijn (soms met hevige krampen), moeite met het ophouden van de ontlasting, koorts, verminderde eetlust en soms gewichtsverlies, vermoeidheid zijn tal van symptomen die kunnen optreden.

In enkele gevallen komen ook klachten buiten de darm voor: ontstoken ogen; pijnlijke, ontstoken gewrichten (met name knieën, ellebogen, enkels en polsen), huidklachten (ontstekingen); ontstekingen van de lever…

Behandeling colitis ulcerosa

Medicijnen om enerzijds de ontsteking af te remmen en anderzijds het ontstaan van nieuwe ontstekingen te onderdrukken. Daarnaast worden vaak medicijnen voorgeschreven om bloedarmoede en diarree tegen te gaan. In sommige gevallen kunnen ook bijwerkingen optreden. Daarom wordt bij langdurig gebruik van geneesmiddelen regelmatig het bloed gecontroleerd.

In sommige gevallen is het nodig een darmoperatie uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ernstige vernauwing van de darm of bij het niet reageren op medicijnen. Tijdens de operatie zal men in het algemeen de hele dikke darm weghalen om daarna een verbinding tussen de dunne darm en de anus te maken.

Dit bericht is gepost op 3 november 2010 om 10:37 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is epiglottitis?
Opgepast voor de zon!