Overvallen door de slaap: narcolepsie

Narcolepsie is een neurologische afwijking die plotse en oncontroleerbare slaapaanvallen veroorzaakt. Het is een onregelmatigheid in het lichaam die de hersenen aantast, met name het gedeelte dat de slaapstand controleert. Deze aantasting veroorzaakt slaapstoornissen en onweerstaanbare momenten van slaap.

Symptomen en kenmerken van narcolepsie

Het belangrijkste kenmerk van narcolepsie zijn de slaapaanvallen. Men valt plots in slaap, op een willekeurig moment en schijnbaar zonder reden. Je wil het liefst de hele dag door slapen. Bij een narcolepsie-patiënt is er dus nooit sprake van voldoende nachtrust. Eén op vijf patiënten ervaart echter nog andere symptomen zoals:

Kataplexie:
Kataplexie is een conditie waardoor je tijdelijk je spierfuncties niet meer kan controleren. Dit kan variëren van lichte gevoelloosheid tot volledige verlamming van het lichaam. Aanvallen worden veroorzaakt door emotionele gebeurtenissen zoals woedeaanvallen of lachbuien. Een kataplexie-aanval kan seconden, minuten of zelfs enkele uren blijven duren.

Hypnagogische hallucinaties:
Dit zijn irreële waanbeelden en fantasieën die je ervaart wanneer je in slaap valt.

Slaapverlamming:
Slaapparalyse is een aandoening waarbij je spreek- en beweegvermogen wegvalt, vlak voor je gaat slapen of bij het wakker worden. De verlamming kan een paar seconden of minuten aanhouden.

Hoe werkt narcolepsie?

Wanneer je wakker bent, gedijen je hersengolven aan een normaal ritme. Als je gaat slapen kom je eerst in de NREM-slaap (Non-rapid eye movement): de hersengolven worden zwakker en minder regelmatig. Vervolgens kom je in de REM-slaap (Rapid eye movement). Deze slaap wordt gekenmerkt door actieve hersengolven en snelle oogbewegingen. In de REM-slaap komen dromen voor.

Bij narcolepsie-patiënten geraakt de volgorde en lengte van de REM- en NREM-slaap verstoord. De REM-slaap komt op abnormale momenten voor. Vandaar de spierverlamming, slaapverlamming en hallucinaties die normaal tijdens de REM-slaap voorkomen, je tijdens een wakkere toestand overvallen.

De concrete oorzaken van narcolepsie blijven onduidelijk. Enerzijds kan narcolepsie een genetische basis hebben, en anderzijds kan men op latere leeftijd kampen met een afwijking aan de neurotransmitters.

Mensen met narcolepsie kunnen ook lijden aan andere aandoeningen zoals hartziektes, anemie, lage bloedspiegel,…

Behandeling en herstel

Hoewel narcolepsie niet genezen kan worden, kan men door behandeling de verschijnselen ervan wel verlichten. Professionele slaapanalyse zal de ernst van je toestand uitwijzen.

Verdere behandeling van narcolepsie bestaat uit het verminderen van de slaperigheid en het tegengaan van de andere symptomen zoals kataplexie en slaapverlamming.

Dit bericht is gepost op 2 November 2010 om 5:11 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.