O jee, de hik!

De hik ontstaat door samentrekkingen van je middenrif. Door deze spasmen ga je sneller ademen, waardoor je stembanden zich telkens sluiten. Deze sluiting veroorzaakt het geluidje dat je hoort: de hik. Mannen krijgen vaker met de hik te maken dan vrouwen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen de hik krijgen.

Hoe krijg je de hik?

Samentrekkingen van het middenrif veroorzaken dus de hik. Die samentrekkingen komen voor wanneer je maag zich uitzet, of beter gezegd: wanneer je een overvolle maag hebt. De oorzaken hiervan zijn:

- Te snel en te veel eten;
- Veel alcohol drinken;
- Grote hoeveelheden lucht in ademen bij het eten;
- Roken;
- Een plotse verandering van temperatuur in de maag, door bijvoorbeeld een ijskoud drankje te drinken na een warme maaltijd, of andersom;
- Opwinding of stress.

Hoe lang kan de hik aanhouden?

In de meeste gevallen gaat de hik na een paar minuten vanzelf weer over. Uitzonderlijk gebeurt het dat de hik langer dan 48 uren aanhoudt. In dat geval raadpleeg je best je huisarts. Een langdurige hik kan vermoeidheid, gewichtsverlies en slaapgebrek tot gevolg hebben. Bovendien kan een langdurig geval van de hik duiden op een ernstigere aandoening. De oorzaken van een langdurende hikaanval kunnen zijn:

- Een aandoening aan het centrale zenuwstelsel, bijvoorbeeld kanker, infecties,…
- Problemen aan het metabolisme, bijvoorbeeld hyperventilatie;
- Geïrriteerde zenuwen in het hoofd, de nek of de borstkas;
- Een chirurgische ingreep;
- Mentale gezondheidsproblemen.

Ervan af geraken: gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Doorgaans heeft de hik geen behandeling nodig omdat ze vanzelf weer overgaat. Vaak worden er allerlei huis- , tuin- en keukenmiddeltjes gebruikt om de hik te bestrijden. De meeste technieken zijn gericht op het verhogen van de carbondioxide in het bloed, wat de hik meestal stopt. Zo kan je bijvoorbeeld:

- Je adem inhouden en langzaam tot tien tellen
- Op een blokje ijs zuigen
- In een papieren zak in- en uitademen
- Droog brood eten
- Een lepel honing of suiker eten
- Een koude koolzuurhoudende drank drinken

De behandeling van de hik is afhankelijk van de oorzaak. In sommigen gevallen moet je een aantal technieken uitproberen vooraleer je er eentje vindt die werkt.

Dit bericht is gepost op 2 november 2010 om 5:28 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Huidziektes: Lichen planus
Wat is het gevolg van spinnenbeten?