Wat is het syndroom van Conn?

Bij het syndroom van Conn maken de bijnieren teveel van het hormoon aldosteron aan. Dit leidt tot een (vaak zeer ernstige) verhoogde bloeddruk. Doorgaans geeft dit aanleiding tot een sterk verlaagd kaliumgehalte in bloed en spieren. Deze aandoening manifesteert zich veelal in de leeftijdsklasse van 30-35 jaar.

Oorzaken syndroom van Conn

De belangrijkste oorzaak van de ziekte van Conn is een goedaardige tumor van de bijnier. Een andere mogelijke oorzaak is een vergroting (hyperplasie) van de beide bijnieren. Hiernaast bestaan er nog enkele zeldzame oorzaken.

Symptomen syndroom van Conn

De symptomen zijn vaak zeer algemeen van aard. Mogelijke klachten kunnen zijn:

- hoofdpijn
- vermoeidheid
- spierkrampen, en -klachten
- tinteling in handen en voeten
- overmatige dorst
- regelmatig urineren (’s nachts)

Diagnose

De diagnose is lastig, mede omdat het syndroom van Conn een zeldzame aandoening is. Het aantal Conn-patiënten is dan ook niet exact gekend.

Bij de combinatie van een (sterk) verhoogde bloeddruk en een daling in de kaliumwaarden van het bloed wordt het syndroom van Conn vermoed. Verder onderzoek moet dit dan bevestigen of ontkrachten. Indien het werkelijk de ziekte van Conn betreft moet de exacte oorzaak van het syndroom opgespoord worden.

Behandeling syndroom van Conn

De meest voorkomende behandeling in het geval van een goedaardige tumor is het verwijderen van de bijnier in kwestie. De andere bijnier neemt normaal gesproken de functie over. Na verloop van tijd herstellen de kaliumwaarden zich en vaak bereikt ook de bloeddruk terug zijn normale druk.

Wanneer een vergroting van de bijnieren aan de oorzaak ligt van de ziekte, is medicatie de meest aangewezen oplossing. Afhankelijk van de conditie van de patiënt kunnen hiermee positieve resultaten geboekt worden. Deskundige begeleiding van een arts is dan van groot belang.

Dit bericht is gepost op 28 oktober 2010 om 8:38 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is een biopsie?
Je ogen gezond houden