Tandvleesontsteking of gingivitis

Tandvleesontsteking oftewel gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Gingivitis onstaat wanneer tandplak een ontsteking veroorzaakt aan de rand van het tandvlees. Als de onsteking zich uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis. Het is een veelvoorkomende aandoening en kan op alle leeftijden optreden.

Symptomen

Ontstoken tandvlees ziet er rood uit en bloedt makkelijk. Het zwelt op en is beweegbaar terwijl het anders strak tegen de rand van de tanden aan zit. Bij ergere vormen van gingivitis kan het gebeuren dat men ’s ochtends bloedvlekken aantreft op kussens of lakens.

Gingivitis gaat vaak gepaard met pijnlijk tandvlees of zelfs tandvlees dat loskomt van de tand.

Oorzaken

Tandvleesontsteking is bijna altijd het gevolg van tandplak die ontsteekt aan de tandvleesrand. Dit kan zowel door het onzorgvuldig poetsen van de tanden als door nalatigheid bij het flossen. Hierdoor blijft er tandplak achter dat uithardt en in tandsteen verandert. Tandplak veroorzaakt enkel tandvleesproblemen indien het lang op de tanden aanwezig blijft.

Hoewel tandplak de belangrijkste oorzaak is voor gingivitis kan het ook optreden door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Ook de puberteit of een zwangerschap kunnen de ontsteking verergeren.

Behandeling

De meest eenvoudige manier om gingivitis tegen te gaan is een goede mondhygiëne: dagelijks zorgvuldig de tanden poetsen en flossen. Om de poetstechniek te controleren zijn er in de handel speciale controletabletten verkrijgbaar. Voor mensen die last hebben van veel tandsteen bestaan er speciale antitandsteenpasta’s. Indien men toch last heeft van tandsteen moet men dit door middel van professionele reiniging laten verwijderen.

Vermijd het ruw poetsen van de tanden en gebruik eventueel een zachtere tandenborstel. Het gebruik van een elektrische tandenborstel levert ook voordelen op.
Het spreekt voor zich dat een regelmatig bezoek aan de tandarts zowel de vorming van tandplak als het ontstaan van gingivitis kan vermijden.

Tip

Je kan je tandvlees versterken door regelmatig hard fruit of rauwkost te eten.

Dit bericht is gepost op 28 oktober 2010 om 9:46 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Je ogen gezond houden
Het belang van sporten