Je ogen gezond houden

Een van de kwaaltjes waar men bij het ouder worden het vaakst mee geconfronteerd wordt, is het afnemen van het zicht. Dit hoewel er allerhande manieren bestaan om je ogen gezond en fit te houden.

Ouderdom

Ook de cijfers liegen niet: meer dan 50% van de personen boven 75 jaar geeft toe last te hebben van verminderd zicht. De meest voorkomende kwaaltjes zijn:

- cataract: het vertroebelen van de doorzichtige lens van het oog,
- netvliesveroudering: afname van het centrale zicht
- glaucoom: verhoogde druk in de oogbol.

Bovenstaande ziekten kunnen enkel medisch behandeld worden. Dit neemt niet weg dat er tal van tips bestaan om te voorkomen dat het ooit zover komt.

Zonlicht

Een van de grote boosdoeners is de zon: onze ogen worden dagelijks blootgesteld aan grote hoeveelheden zonlicht. Deze zonnestralen bestaan uit zichtbaar en onzichtbaar licht. Tot deze laatste categorie behoren de UV-stralen. Deze kunnen na langdurige blootstelling schade veroorzaken aan de ogen. Het is zelfs zo dat mensen die hun ogen veelvuldig blootstellen aan zon tot 4 keer meer kans hebben op cataract.

Het is dan ook aangeraden te investeren in een goede zonnebril die het grootste deel van de schadelijke UV-stralen filtert.

Computers

Bijna net zo gevaarlijk als UV-stralen is het langdurig turen naar een computerscherm. Terwijl mensen zich bewust zijn van het schadelijke effect van UV-stralen, zijn de nefaste gevolgen van een computerscherm nog altijd onderschat. Enkele mogelijke symptomen kunnen zijn:

- hoofdpijn
- dubbel zicht
- wazig zicht
- pijn aan de ogen,
- uitdroging van de ogen.

Het is dan ook belangrijk van elke 20 tot 30 minuten een korte pauze in te lassen wanneer men achter een computerscherm zit.

Jaarlijkse controle

De lijst met andere mogelijke oorzaken is uitgebreid: contactlenzen, rokerige omgevingen, dieet, alcohol, make-up, … Het is dan ook aangeraden jaarlijks op controle te gaan bij de oogarts. Deze kan immers meer controleren dan alleen slecht zicht.

Dit bericht is gepost op 28 oktober 2010 om 8:50 am uur en is geplaatst in Ogen.

Andere interessante artikels: Wat is het syndroom van Conn?
Tandvleesontsteking of gingivitis