Hevige oorpijn: een doorboord trommelvlies?

Een doorboord of geperforeerd trommelvlies is een gaatje of een scheur in het trommelvlies. Het trommelvlies is een dun weefsellaagje tussen het uitwendige oor en het middenoor. Vaak is de oorzaak een middenoorontsteking en is het gevolg hevige oorpijn. In de meeste gevallen geneest het trommelvlies vanzelf zonder behandeling.

Hoe raakt het trommelvlies doorboord?

Het trommelvlies kan om verschillende redenen doorboord raken:
- Meestal is een middenoorontsteking de oorzaak. Door deze ontsteking wordt er in het oor etter gevormd, die druk uitoefent op het trommelvlies. Wanneer deze druk hoog oploopt, kan dat ertoe leiden dat het trommelvlies scheurt. Hierbij komt ook de etter vrij, hetgeen loopoor wordt genoemd.
- Ook een verwonding aan het trommelvlies kan aan de basis liggen, bv. wanneer je een slag tegen je oor hebt gekregen of met een wattenstaafje te diep in je oor gegaan bent.
- Een plotse luide knal, zoals bij een explosie, kan ook het trommelvlies doorboren. Een dergelijke knal heeft vaak ook groot gehoorverlies en tinnitus tot gevolg.
- In uitzonderlijke gevallen kunnen ook plotse veranderingen in de luchtdruk, zoals in een vliegtuig, het trommelvlies doorboren.

Wat zijn de symptomen?

Een doorboord trommelvlies gaat gepaard met oorpijn en kan in sommige gevallen leiden tot tinnitus.

Als het gescheurde trommelvlies te wijten is aan een middenoorontsteking, dan zijn de gevolgen:

- Hevige oorpijn als gevolg van de druk die het oorsmeer op het trommelvlies uitoefent
- Hoge koorts
- Vaak enig gehoorverlies, gaande van licht tot ernstig
- Overgeven en slapheid bij kinderen

Wanneer een andere factor veroorzaakte dat het trommelvlies scheurde, neemt het risico op een oorinfectie toe. Het trommelvlies zorgt er namelijk voor dat bacteriën niet tot in het middenoor doordringen.

Hoe wordt het behandeld?

Bij aanhoudende oorpijn is het aangewezen om naar de huisarts, die je oor zal onderzoeken en kan vaststellen of het trommelvlies gescheurd is. Meestal geneest een doorboord trommelvlies echter vanzelf in 6 à 8 weken en is er geen behandeling nodig.

De symptomen van een doorboord trommelvlies kunnen wel behandeld worden:

- Pijn kan behandeld worden door het oor te verwarmen met bv. een warmwaterkruik, of gewoon door pijnstillers te nemen zoals paracetamol.
- Als een infectie de oorzaak is, kan de huisarts je antibiotica voorschrijven.
- In ernstige gevallen is een operatie noodzakelijk, nl. een trommelvliessluiting, ook myringoplastiek genoemd. Dit gebeurt als het trommelvlies niet vanzelf geneest, of om het risico op infecties te verminderen, of om het gehoor te verbeteren. Het gat in het trommelvlies wordt dan gedicht door een stukje weefsel van net boven het oor te transplanteren.

Dit bericht is gepost op 27 oktober 2010 om 9:03 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Buikvliesontsteking: er snel bij zijn is de boodschap!
Psychose: beeld van werkelijkheid verstoord