Buikvliesontsteking: er snel bij zijn is de boodschap!

Een buikvliesontsteking, ook peritonitis genoemd, treedt op wanneer het buikvlies ontstoken raakt door een bacteriële of schimmelinfectie. Het buikvlies is een dun weefsel dat de organen in de buikholte omhult. Een buikvliesontsteking leidt tot hevige buikpijn. Het is een zeer ernstige aandoening en vereist een snelle behandeling.

Wat zijn de oorzaken?

– Een buikvliesontsteking kan het gevolg zijn van een infectie of verwonding van een ander orgaan in de buikholte. Wanneer het buikvlies in aanraking komt met de schimmels of bacteriën in dit orgaan, wordt de infectie op het buikvlies overgedragen.  Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een gescheurde maag, een gesprongen blinde darm, ernstige maagletsels zoals steek- en schotwonden, ontstekingen in de alvleesklier, galblaas, baarmoeder, eileiders, etc.
– Dialysepatiënten kunnen een buikvliesontsteking oplopen wanneer de apparatuur een bacterie of schimmel in hun lichaam naar binnen brengt.
– Bij mensen die aan ernstige leverschade lijden (bv. cirrose), kunnen vloeistoffen zich in de buik ophopen, waardoor het buikvlies ontstoken kan raken.

Wat zijn de symptomen?

De eerste klachten zijn misselijkheid en verminderde eetlust. Daarna komt de hevige buikpijn opzetten, wat het belangrijkste symptoom is. De buik voelt ook harder aan en is gevoeliger. Andere symptomen zijn koude rillingen, koorts, braken, hartkloppingen, dorst, en geen of verminderde urine-afscheiding.

Wat zijn de gevaren van een buikvliesontsteking?

Er kunnen ernstige complicaties optreden bij een buikvliesontsteking. Er bestaat een groot risico dat de infectie zich via het bloed snel tot de andere organen verspreidt. Dit kan leiden tot bloedvergiftiging, het falen van deze organen, en sceptische shock waarbij de bloeddruk sterkt daalt en leidt tot een koude huid en een verhoogde hartslag.

Zonder behandeling is een buikvliesontsteking dodelijk.

Hoe kan een buikvliesontsteking behandeld worden?

Bij aanhoudende acute buikpijn die steeds heviger wordt, is het ten zeerste aangeraden om naar de dokter te gaan. Een buikvliesontsteking moet snel behandeld worden om te voorkomen dat meerdere organen falen. Een buikvliesontsteking is echter zeer agressief en kan daarom ook ondanks een behandeling dodelijk zijn.

De behandeling bestaat in het toedienen van antibiotica bij een bacteriële infectie en antischimmelmedicatie bij een schimmelinfectie. Als de infectie het weefsel ernstig beschadigd heeft, moet dit weefsel operatief verwijderd worden.

Bij tijdige en succesvolle behandeling volgt meestal een volledig herstel.

Dit bericht is gepost op 27 October 2010 om 8:39 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.