Wat zijn antistollingsmiddelen?

Bepaalde eiwitten in het bloedplasma, de zogenaamde stollingsfactoren, zijn noodzakelijk voor natuurlijke bloedstolling. Wanneer een bloedvat beschadigd wordt, treden deze in werking en zorgen ze ervoor dat de bloeding niet verergert. Er ontstaat een stolsel dat de wonde afsluit. Soms is er een tekort van deze stollingsfactoren, waardoor het genezingsproces flink bemoeilijkt wordt.

Bij een teveel ervan kan een bloedstolsel ontstaan, wat zich klinisch kan uiten in een trombose. De arts zal in dit geval antistollingsmiddelen (of anticoagulantia) voorschrijven. Zij zorgen voor een normale doorstroming van het bloed doorheen het hele lichaam bij mensen van wie het bloed nogal snel samenklontert wegens een teveel aan stollingsfactoren. Antistollingsmiddelen kunnen zowel oraal als via een injectie worden toegediend.

Orale toediening

Orale anticoagulantia (in de vorm van een aspirine) treden na een paar dagen in werking. Ze voorkomen bloedstolsels in de aders en het hart, maar zijn niet zo effectief in de slagaders. Hun werking vertaalt zich in het tegengaan van de vitamine K, die men in ‘groene’ (bijvoorbeeld sla of spinazie) en ‘koolachtige’ (bijvoorbeeld bloemkool) groenten vindt. Het is dus belangrijk gevarieerd te eten tijdens de behandeling, zodat deze vitamine geen invloed uitoefent op de antistollingsmiddelen.

Per injectie

Het belangrijkste verschil met de orale toediening, is dat de antistollingsmiddelen in dit geval meteen in werking treden.

De behandeling

Een behandeling met antistollingsmiddelen moet minstens drie tot zes maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden van de veneuze trombose. Het bloed moet optimaal verdund zijn. Te veel antistollingsmiddelen kunnen aanleiding geven tot bloedingen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Daarom moet het bloed geregeld gecontroleerd worden via een speciale test. De gemeten waarde wordt uitgedrukt in INR (International Normalized Ratio), een maat voor de stolbaarheid van het bloed. De optimale INR ligt tussen de 2 en de 3. Aan de hand van de gemeten waarde zal de arts eventueel de behandeling bijsturen.

Voorzorgsmaatregelen

Wegens een hogere kans op bloedingen, zijn er bepaalde elementen waar uitdrukkelijk op gelet moet worden. Dit is vooral belangrijk in de context van lichaamshygiëne (bijvoorbeeld opletten bij het poetsen van de tanden), bij verwondingen, de inname van andere medicijnen,…

Doordat de stollingsfactoren worden aangemaakt door de lever, heeft alles wat invloed heeft op de lever ook invloed op de bloedstolling. Overmatig gebruik van alcohol kan hierdoor dus gevaarlijk zijn.

Dit bericht is gepost op 26 oktober 2010 om 1:38 pm uur en is geplaatst in hart- en vaatziekten, Algemeen.

Andere interessante artikels: Tandenknarsen: wacht niet tot het te laat is
Dysenterie: een minder aangenaam souvenir