Wat is non-Hodgkinlymfoom?

Non-Hodgkinlymfoom (genoemd naar dokter Hodgkin, die de ziekte in de 19de eeuw voor het eerst besprak) is een vorm van kanker van de lymfeklieren. Men stelt deze ziekte voornamelijk bij oudere mannen vast. Zoals bij de meeste kankers, is er sprake van een abnormale celgroei. Hierdoor zijn de lymfeklieren groter dan normaal. De abnormale cellen verdringen de gezonde, waardoor de lymfocyten verstoord functioneren. Het gevolg is dat het lichaam afzwakt en zich niet meer op een normale manier kan afweren tegen virussen en bacteriën. De oorzaak van deze ziekte is niet bekend. Ze is ook niet besmettelijk.

Symptomen non-Hodgkinlymfoom

Een eerste symptoom is meestal de zwelling van een lymfeklier in de hals, een oksel of de lies. Deze is meestal niet pijnlijk. Bijkomende symptomen zijn koorts, vermoeidheid, vermagering, verminderde weerstand, bloedarmoede,… .

Diagnose

De diagnose kan enkel worden gesteld na een biopsie. Dit is een kleine ingreep waarbij een stukje weefsel weggenomen wordt om op kankercellen onderzocht te worden in het laboratorium. Is dit het geval, wordt er vervolgens verder onderzocht of er elders in het lichaam nog tumoren aanwezig zijn en welk stadium de ziekte bereikt heeft.

Behandeling non-Hodgkinlymfoom

De vaakst toegepaste behandelingen zijn chemotherapie (behandeling met celgroeiremmende medicijnen), radiotherapie (bestraling) of immuuntherapie, maar meestal opteert de arts voor een combinatie. Dit is afhankelijk van het stadium van de ziekte en de lichamelijke toestand van de patiënt, het type non-Hodgkin lymfoom en de leeftijd. Soms zal de arts voorstellen de ziekte helemaal niet te behandelen en af te wachten tot deze zich verder ontwikkelt. Het kan namelijk zijn dat dit over een heel lange periode niet gebeurt.

Geneesbaar?

De kans of iemand geneest van een non-Hodgkinlymfoom is nooit bekend. Het is wel zo dat hoe sneller de ziekte ontdekt is, hoe groter die kans. Het is ook moeilijk te zeggen wanneer iemand helemaal genezen is. Het is wel zo dat eens dat het geval is, de ziekte niet snel zal terugkeren. Soms geneest de ziekte nooit, maar kan ze wel tot rust worden gebracht. Dit kan jaren aanhouden.

Komt het vaak voor?

Non-Hodgkinlymfomen behoren tot de 10 meest voorkomende kankers.

Dit bericht is gepost op 26 oktober 2010 om 2:11 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Dysenterie: een minder aangenaam souvenir
Als het geluid uitvalt: doofheid en gehoorproblemen