Wat is de ziekte van Hodgkin?

De ziekte van Hodgkin is ook gekend als Hodgkinlymfoom. Het is kanker van de lymfeklieren en het lymfesysteem.

De ziekte komt het vaakst voor bij 15- tot 35-jarigen, en 50-plussers. De ziekte van Hodgkin komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Meer Kaukasische mensen dan Afrikaanse of Amerikaanse mensen hebben deze ziekte.

Deze vorm van kanker wordt net zoals andere vormen behandeld aan de hand van chemotherapie, radiotherapie, of een combinatie van beiden.

Wat zijn lymfeklieren?

De lymfeklieren zijn een complex netwerk van ‘knobbels’ of weefselknopen. Lymfeklieren staan in verbinding met de bloedvaten. Ze drijven vloeistof af van de organen. De lymfeklieren zijn dus een soort van filters die aanvallende organismes uitschakelen. Ze schakelen gevaren uit zoals kanker, en beschermen op die manier het lichaam.

De lymfeklieren zijn het meest aanwezig bij de milt, de zwezerik (bevindt zich in de borst achter het borstbeen), klieren, amandelen en het beenmerg.

Lymfeklieren zijn verantwoordelijk voor de vorming van witte bloedcellen. Witte bloedcellen beschermen op hun beurt ons lichaam tegen bacteriën, virussen en schimmels. Als de lymfeklieren door kanker niet optimaal werken, zal dit dus een groot effect hebben op het lichaam. Zo kan het lichaam niet het normale aantal witte bloedcellen aanmaken, en wordt het lichaam blootgesteld aan allerlei gevaren.

Als de lymfeklieren opgezwollen zijn moet men zich doorgaans geen zorgen maken. Dat geeft enkel aan dat de lymfeklieren aan het vechten zijn tegen een inkomend gevaar, en geeft dus in feite aan dat ze optimaal hun werk leveren.

Wat is de oorzaak van de ziekte van Hodgkin?

De oorzaak van de ziekte van Hodgkin is tot vandaag niet gekend. Toch kan men een associatie maken tussen deze kanker en enkel andere ziektes. Als men in de kindertijd geïnfecteerd is geraakt met het virus van Epstein-Barr, heeft men een grotere kans om later ook de ziekte van Hodgkin te hebben.

Ook bij een slechte werking van het immuunsysteem kan de oorzaak van het dragen van de ziekte van Hodgkin zijn. Het immuunsysteem kan slechter werken door:
- een aidsbesmetting
- het innemen van ‘immuunsysteem onderdrukkende medicatie’ die men toedient bij een orgaantransplantatie
- te roken

Dit bericht is gepost op 20 oktober 2010 om 8:33 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat is anorexia nervosa?
Wat is het syndroom van Alport?