Vruchtbaarheidsbehandelingen: als zwanger worden niet lukt

Als zwanger worden niet lukt, zoeken veel mensen hun toevlucht in vruchtbaarheidsbehandelingen. Hier lees je welke vruchtbaarheidsbehandelingen er zoal bestaan.

Vruchtbaarheidsmedicatie

Vruchtbaarheidsmedicatie is vaak de eerste behandeling. Deze medicatie werkt zoals natuurlijke hormonen die aangemaakt worden in het lichaam. Ze zorgen ervoor dat de eierstokken eicellen produceren. Dit kan al na enkele maanden leiden tot conceptie.

Deze medicatie heeft enkele complicaties namelijk premenstruele syndromen zoals misselijkheid of hoofdpijn.

Vruchtbaarheidsmedicatie wordt doorgaans gebruikt naast andere behandelingen, of samen gebruikt met andere medicatie die de cyclus controleert of de baarmoeder klaarmaakt voor zwangerschap.

Intrauterine inseminatie (IVI)

IVI is een behandeling waarbij sperma in de baarmoeder geplaatst wordt tijdens de ovulatie. Dit doet men aan de hand van een katheder. De sperma kan afkomstig zijn van de partner of van een donor.

Deze behandeling wordt aangeraden bij onvruchtbaarheid, vroegtijdige ejaculatie of erectieproblemen. Men heeft 10 tot 15% slaagkans per cyclus.

In vitro fertilisatie (IVF)

Bij IVF worden een eicel met een zaadcel bevrucht in het labo. De bevruchte eicel wordt naderhand geplaatst in de baarmoeder met een katheder. Men plaatst meestal 2 bevruchte eicellen, maar bevrucht er in feite meer. Overblijvende embryo’s kunnen worden ingevroren.

IVF wordt aangeraden bij onvruchtbaarheid of geblokkeerde eileiders. Men heeft 25% slaagkans per cyclus.

Intracytoplasmische sperma injectie (ICSI)

ICSI is een behandeling waarbij sperma in het cytoplasma (het centrum van een cel) van de eicel wordt geplaatst. Die bevruchte eicel wordt in de baarmoeder geplaatst.

Dit is een behandeling die uitgevoerd wordt als er sprake is van mannelijke onvruchtbaarheid. Men kan ook sperma gebruiken uit de teelballen.

Gamete itrafallopian transfer (GIFT)

Bij GIFT worden geslachtscellen verzameld en bevrucht binnen het lichaam van de vrouw, en dus niet erbuiten zoals bij IVF. Deze behandeling heeft echter een kleinere slaagkans dan IVF.

Sperma-extractie

Sperma wordt uit de bijballen of teelballen genomen. Naderhand voert men een ICSI of andere behandeling uit.

Embryo invriezen

Vaak worden slechts twee bevruchte eicellen ingeplant, maar bevrucht men in feite veel meer eicellen. De overblijvende eicellen kunnen dan ingevroren worden. Zo kan men bij een volgende poging deze eicellen gebruiken. Deze manier is zeer efficiënt, aangezien men dan niet opnieuw heel de IVF-cyclus moet doorlopen.

60% van de embryo’s overleeft het bevriezen. Toch hebben de overlevende embryo’s minder kans om zich verder te ontwikkelen dan ‘verse’ embryo’s.

Dit bericht is gepost op 20 oktober 2010 om 9:01 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Wat is het syndroom van Alport?
Wat is ataxie?