Smaakverlies bij ouder worden

Een zoete chocoladekoek, een zure citroen, een bitter biertje. Smaak heeft een cruciale plaats in het leven van de mens. Maar zoals met veel van onze zintuigen, neemt de smaakgevoeligheid merkbaar af tijdens het verouderingsproces. Dit gebeurt al vanaf de leeftijd van ongeveer 50 jaar. Natuurlijk zijn er grote individuele verschillen, maar algemeen gezien kunnen oudere mensen minder goed smaken waarnemen dan jongeren.

Hoe komt het dat de smaakgevoeligheid af neemt?

De meest voorkomende oorzaak is het verlies van de reukzin. De smaak van voedingsmiddelen wordt voor ongeveer 70% door onze reukzin bepaald. Het is eigenlijk eerst de reukzin die niet meer optimaal functioneert en dit veroorzaakt dan de vermindering van smaak. Het is opmerkelijk dat mannen hier gevoeliger voor zijn dan vrouwen. Enkele specifiekere oorzaken van smaakverlies zijn de volgende:

- een geringere overdracht van signalen naar de hersenen
- een minder goed functionerende doorbloeding van het reukepitheel
- een waarneembare achteruitgang bij cognitieve processen
- een verminderde celvernieuwing in smaak en reuk
- rhinitis, een ontsteking van het neusslijmvlies
- regelmatig roken

Verder is het zo dat elk element die een droge mond veroorzaakt, kan zorgen voor een afname van de smaakgevoeligheid. Speeksel is essentieel voor de smaak en bij een droge mond is er een tekort aan speeksel. Chemische stoffen die aanwezig zijn in drank en voedsel kunnen oplossen in dit speeksel. Bij een droge mond is dit niet mogelijk.

Is er een behandeling mogelijk?

Een ouder persoon met smaakproblemen raadpleegt best een arts. Zo kan de arts kijken of er medische oorzaken aan de basis liggen van de verminderde smaakgevoeligheid. Het is ook nuttig om een afspraak te maken met de tandarts. Op die manier kunnen ook de mond en het tandvlees gecontroleerd worden.

Bestaan er speciale producten voor ouderen?

Er bestaan geen wonderproducten voor oudere mensen, maar er zijn een aantal zaken waar je aandacht kan aan besteden. Het is vooral belangrijk om naar de textuur van het voedsel te kijken. Een aantal elementen waar je oog moet voor hebben als je naar de winkel gaat vind je hieronder:

- de voedingsmiddelen zijn niet te complex in smaak
- de verpakkingen zijn gemakkelijk te openen en de bereiding is niet echt moeilijk
- het voedsel is gemakkelijk te kauwen en te slikken
- kies enkele producten met een smaak die de oudere persoon aan vroeger doet denken

Als je rekening houdt met deze tips, kan je het de oudere uit je omgeving enkel maar gemakkelijker maken!

Dit bericht is gepost op 20 oktober 2010 om 10:17 am uur en is geplaatst in ouder worden.

Andere interessante artikels: Fontanel: behandel de schedel van een baby met zachtheid!
Verslaving aan pijnstillers: een vicieuze cirkel