Hoe kan je de kans op zwangerschap verhogen?

Wie zwanger wil worden moet er vaak enkele maanden geduld voor uitoefenen. Vooral bij koppels waarvan een van de partners langdurig medicatie moet innemen is er vaak veel geduld nodig.

Door onze stresserende, vaak ongezonde levensstijl is het nodig je lichaam goed voor te bereiden op een zwangerschap. Dit kan in de eerste plaats door een gezondere levensstijl aan te nemen, zowel de vrouw als de man.

Hoe kunnen vrouwen de kans op zwangerschap verhogen?

Gezond gewicht
Wie zwanger probeert te worden heeft best een normaal, gezond gewicht of een BMI tussen 18,5 en 24,9. Wie overgewicht of ondergewicht heeft, doet er volgens onderzoek respectievelijk twee maal of vier maal langer over om zwanger te raken.

Daarbij komt nog dat mensen met overgewicht een groter risico hebben op complicaties tijdens de zwangerschap, zoals een hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes.

Niet roken
Roken kan schadelijk zijn zowel voor, tijdens als na de zwangerschap. Roken belemmert de bevruchting van de eicel, verhoogt de kans op een miskraam, doodgeboorte, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht en kan ademhalingsproblemen veroorzaken bij het geboren kind.

Drankgebruik beperken

Dat drinken tijdens de zwangerschap wordt afgeraden is al langer bekend. Toch wordt ook drinken vóór de zwangerschap afgeraden omdat het de vruchtbaarheid met 60% kan verlagen. Dit geldt echter niet enkel voor alcoholische dranken, maar ook voor cafeïnehoudende dranken bij overmatig gebruik. Het drinken van een normale hoeveelheid van 1 à 2 koppen koffie per dag blijft onschadelijk.

Foliumzuur
Foliumzuurtabletten hebben geen invloed op de vruchtbaarheid, maar worden toch aangeraden om in te nemen alvorens men zwanger is om zo neurale buisdefecten (bv. open rug of spina bifida) te voorkomen bij de foetus. Foliumzuur is naast de supplementen ook te vinden in groenten, sinaasappels, volkorenbrood en ontbijtgranen.

Wat kan de man doen om de kans op bevruchting te verhogen?

Gezond leven
Roken, vaak alcohol consumeren, ongezond eten en amper sporten kunnen leiden tot een verminderde spermaproductie en beschadiging van het DNA. Wie snel vader wil worden leeft dan ook best gezond.

Sperma beschermen
Gezond sperma is de basis van een goede vruchtbaarheid. Vermijd daarom te strak zittend ondergoed en warme baden of sauna’s.

Wat kan je als koppel doen om sneller zwanger te raken?

Seks op het juiste moment
Een vrouw is het vruchtbaarst zes dagen voor de ovulatie. Het hebben van seks de dagen voor de eisprong, en dan vooral de laatste drie, verhoogt de kans op bevruchting aanzienlijk.

Regelmatig zorgeloze seks
Hoe logisch het ook lijkt: regelmatig seks hebben is de beste manier om zwanger te worden. Wees hierbij niet enkel gefocust op het zwanger worden, maar neem ook de tijd om te genieten.

Dit bericht is gepost op 19 oktober 2010 om 1:33 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Eet niet te veel zout!
Wat is de glycemische index?