Baarmoederkanker, niet hetzelfde als baarmoederhalskanker.

De baarmoeder behoort tot de inwendige geslachtskenmerken van de vrouw, en bevindt zich in het kleine bekken. Er zijn twee delen te onderscheiden: enerzijds de baarmoederhals en anderzijds het baarmoederlichaam – dit laatste vormt het breedste deel van de baarmoeder. In de binnenste laag van de baarmoeder vind je cellen die samen het endometrium noemen.

Baarmoederhalskanker komt voor in het gebied tussen de baarmoederhals en de baarmoedermond. Baarmoederkanker ontstaat in het endometrium. Deze twee soorten kanker hebben een geheel verschillende manier van ontwikkelen en dus ook verschillende behandelingswijze.

Baarmoederkanker

Je kan twee soorten baarmoederkanker onderscheiden, namelijk type 1 en type 2:

Type 1 endometriumkanker: De kanker groeit traag en heeft te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen.
Type 2 endometriumkanker: Een agressieve kanker die sneller groeit en geen relatie heeft met oestrogeen.

Type 1 endometriumkanker komt het voor bij 80% van de vastgestelde baarmoederkankerpatiënten. Buiten baarmoederkanker en baarmoederhalskanker zijn er nog andere meer zeldzame vormen van kanker.

Hoe vaak komt baarmoederkanker voor?

Baarmoederkanker komt in de meeste gevallen voor bij vrouwen die de menopauze voorbij zijn, of die in de overgang zitten. Dit komt doordat type 1 baarmoederkanker te maken heeft met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Verandering in oestrogeengehalte, kunnen verhoogde gevoeligheid voor baarmoederkanker met zich meebrengen. Baarmoederkanker is de vierde meest voorkomende kanker bij vrouwen. Een bijkomende risicofactor, buiten oestrogeengehalte is overgewicht.

Baarmoederkanker, wat nu?

Wanneer er baarmoederkanker wordt vastgesteld, gaat men vervolgens over op de behandeling ervan. Mogelijkheden zijn:

- Het chirurgisch verwijderen van de baarmoeder
- Radiotherapie, namelijk uitwendige of inwendige bestraling
- Hormoontherapie
- Chemotherapie

Je kans op genezing is afhankelijk van het type kanker en de fase waarin de uitzaaiing zich bevindt. Type 1 baarmoederkanker wordt vaak in een vroege fase ontdekt en kan effectief en snel behandeld worden. Type 2 baarmoederkanker daarentegen is problematischer en wordt gevolgd door een ingrijpende behandeling. Een optimale nazorg is bij ieder type baarmoederkanker zeer belangrijk.

Dit bericht is gepost op 19 oktober 2010 om 8:56 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat doen bij een kwallenbeet?
Hoe beweging je een gezonder hart oplevert