Opgepast, transvetten!

Hoewel gewone vetten een onmisbare energiebron vormen voor ons lichaam, zijn transvetten de boosdoeners die ervoor zorgen dat we minder lang leven. Het zijn namelijk kunstmatige vetten die we vinden in allerlei producten als ontbijtkoeken, snoep, chips, hamburgers, smeerboter, pizza’s, … Inderdaad, alle heerlijke dingen die elke diëtiste ons zou afraden.

Waarom zo slecht voor het lichaam?

Elk lichaam bevat ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol. Het is vanzelfsprekend dat we deze laatste zo laag mogelijk moeten trachten te houden. Een teveel hieraan kan immers leiden tot hart- en vaatproblemen. Er zijn 2 soorten vet die hiervoor zorgen: verzadigde vetten en transvetten. Deze laatste zorgen naast een verhoging van het ‘slechte’ cholesterol evenwel ook voor een verlaging van het ‘goede’ cholesterol. Studies hebben uitgewezen dat ziektes als diabetes of borstkanker hierin hun oorsprong vinden. Los daarvan is het ook zo dat transvetten bijna drie keer trager verteerd worden dan verzadigde vetten, waardoor ze tevens de hoofdoorzaak zijn van de obesitascrisis.

Uit het niets?

Transvetten zijn, in tegenstelling tot gewone vetten, niet terug te vinden in de natuur. Ze zijn het resultaat van een industrieel proces waarbij plantaardige olie wordt omgezet tot vast vet. Dit laatste is niet alleen lekker, maar ook veel langer houdbaar. Dat betekent dat ze een grote voorkeur genieten bij producenten van bijvoorbeeld koekjes en snoep, om de simpele reden dat de langere consumptietermijn meer winst oplevert. Om diezelfde reden zijn verse producten veel duurder.

Geen koekjes meer dan?

Ons lichaam heeft geen transvetten nodig. Toch zijn ze zo massaal aanwezig, dat het bijzonder moeilijk wordt om ze helemaal uit ons leven te sluiten. Het is wel zo dat de verpakking van producten steeds vaker informatie bevat over de hoeveelheid transvet. Bij margarine is dit trouwens wettelijk verplicht. Minder dan 1 procent is ideaal. Meer en meer horecazaken streven er tegenwoordig naar zo veel mogelijk transvetvrije producten – ja, ze bestaan wel degelijk – te gebruiken. Zo zijn Starbucks en een aantal restaurantketens, waarvan de bekendste Kentucky Fried Chicken, 3 jaar geleden in een samenwerking getreden om tegenwoordig enkel nog transvetvrije producten te verkopen.

Nu nog een transvetvrije supermarkt en iedereen leeft gezond! Of is dit toch niet haalbaar…?
Misschien is het iets realistischer om te streven naar een wereld waarin mensen wat meer moeite doen om te beseffen dat hun winkelkar wel eens tot hun dood zou kunnen leiden.

Dit bericht is gepost op 11 oktober 2010 om 10:35 am uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Wat is een obsessieve-compulsieve stoornis?
Wat is een malletvinger?