‘Plots stoppen met antidepressiva, welkom depressie’

Depressieve mensen hebben meestal te kampen met een gebrek aan levenslust, een versterking van minder leuke emoties en angstaanvallen. Antidepressiva zijn de geneesmiddelen die ervoor zorgen dat deze symptomen aanzienlijk afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Dit is bij ongeveer 70% van de patiënten het geval.  Ze kunnen enkel verkregen worden via een arts en bestaan in zeer veel verschillende varianten.

De dokter zal aan de hand van de symptomen oordelen welk middel het best bij de patiënt past. Het is wel belangrijk dat men deze voorgeschreven behandeling op een gelijkmatige wijze volgt, want discontinuïteiten kunnen soms tot onwenselijke resultaten leiden.

Een dosis vergeten

Vergeten is menselijk. Het komt dus vrij veel voor dat patiënten een dosis overslaan. Het enige wat je hieraan kan doen is zo snel mogelijk je dosis nemen. Ook wanneer je te laat merkt dat je geen antidepressiva meer in huis hebt, bel je best zo snel mogelijk de behandelende arts, zodat deze je een nieuwe dosis kan voorschrijven.

Verbetering situatie, dus stoppen?

Het komt vaak voor dat wanneer na enkele maanden behandeling het optimisme terug is, de drang om geen antidepressiva meer te slikken zeer groot wordt. Dit is echter een bijzonder slecht idee. Zoals bij de meeste medicijnen, wordt er in het bloed een bepaalde spiegel opgebouwd, die tot een bepaald niveau gerespecteerd moet worden.

Daarom kan een plotse stopzetting leiden tot nefaste medische gevolgen zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid,…  Dit is parallel aan de drugswereld, waarin bijvoorbeeld heroïneverslaafden afkickverschijnselen vertonen bij een uitblijving van hun gewoonlijke dosis. Een belangrijk verschil is wel dat antidepressiva, in tegenstelling tot drugs, lichamelijk niet verslavend zijn.

Wat de meesten echter over het hoofd zien, is dat antidepressiva bepaalde stoffen bevatten die ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen. Bij stopzetting komen deze niet meer terecht in het bloed en herbegint logischerwijs de depressie. Het is beter om de behandeling geleidelijk aan af te bouwen. In plaats van 1 pil per dag, bijvoorbeeld in een eerste periode een halve nemen, erna een kwartje enzovoort. Uiteraard dient dit steeds te gebeuren onder toezicht van de dokter.

Dit bericht is gepost op 11 oktober 2010 om 10:15 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: ‘Bloedarmoede door de baby!’
Wat is een obsessieve-compulsieve stoornis?