‘Bloedarmoede door de baby!’

Bloedarmoede (ookanemie genoemd) treedt op wanneer het bloed te weinig hemoglobine bevat. Doordat dit eiwit voor een groot deel de inhoud van rode bloedcellen vormt, kunnen we dus ook stellen dat bloedarmoede een tekort aan rode bloedcellen betekent. Deze zijn echter onmisbaar. Ze zorgen er voor dat zuurstof uit de longen naar de rest van het lichaam getransporteerd wordt. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan ijzer. Dit kan aan de hand van een eenvoudige bloedtest nagegaan worden.

Meer kans op bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben meer zuurstof nodig. Ze hebben met andere woorden meer nood aan rode bloedcellen. Doordat het lichaam tijdens de zwangerschap meer bloed bevat dan normaal, daalt het hemoglobinegehalte. Dit komt voor bij elke zwangere vrouw en het herstelt zich vanzelf na de bevalling. In de dertigste week is het hemoglobinegehalte op zijn laagst. Wanneer de daling echter te groot is, spreekt men van bloedarmoede. Dit is te voorkomen door voldoende ijzer in het bloed op te nemen. Het lichaam van een zwangere vrouw heeft dit nodig om zoveel mogelijk rode bloedcellen aan te maken.

Verhoogd risico op bloedarmoede

Naast een ijzertekort, zorgt ook bloedverlies voor een verhoogde kans op anemie. Dit kan gaan van een zwaar ongeval tot een operatie, maar bij vrouwen gaat het vaak om hevige menstruaties. Ook overgeven als gevolg van ochtendmisselijkheid, een zwangerschap kort na een andere of zwanger zijn van een tweeling verhogen het risico .

Symptomen

Vaak beseffen mensen niet dat ze lijden aan bloedarmoede. Maar als er toch symptomen zijn, gaat het meestal om vermoeidheid en zwakheid. Het wordt ook moeilijker om overeind te blijven na zware inspanningen. Duizeligheid, transpiratie en hoofdpijn gaan hier eveneens mee gepaard. Al deze symptomen zijn het gevolg van een zuurstoftekort. Bij een laag hemoglobinegehalte is het ook mogelijk dat je er erg bleek uitziet.

Hoe wordt het behandeld?

De behandeling van bloedarmoede hangt af van de oorzaak ervan. Bij een ijzertekort zal de arts voeding met veel ijzer aanbevelen. Dit is onder andere rood vlees, noten en brood. Geneesmiddelen kunnen echter ook hulpzaam zijn. Hevige menstruaties kunnen bijvoorbeeld verminderd worden met de anticonceptiepil. In ernstige gevallen (meestal bij ongevallen) worden rechtstreeks rode bloedcellen gegeven door middel van een bloedtransfusie.

Dit bericht is gepost op 11 oktober 2010 om 10:06 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Wat is een heupbreuk?
‘Plots stoppen met antidepressiva, welkom depressie’