Wat zijn doorligwonden?

Doorligwonden of decubitus zijn wonden die ontstaan als een gevolg van druk of wrijving op het weefsel. Het kan iedereen overkomen die tijdelijk of permanent minder of niet mobiel is. zoals bejaarden, zieken of mensen met zware obesitas. Deze huidaandoening is moeilijk te behandelen en kan daarom leiden tot ernstige complicaties. Wat decubitus juist is, waar het vandaan komt en wat je ertegen kan doen, lees je hier.

Gradaties

Doorligwonden komen voor in verschillende verschijningsvormen. Er wordt een indeling gemaakt van vier graden die de ernst van de decubiti omschrijven.

  • 1ste graad – Een blauw, rood, paars of zwart verkleurde huid.
  • 2de graad – Oppervlakkige ontvelling of blaren.
  • 3de graad – Beschadigde of dode huid en onderhuids bindweefsel.
  • 4de graad – Uitgebreide beschadiging van het onderhuids bindweefsel, de spieren, het botweefsel en de ondersteunende weefsels.

Complicaties

Wanneer doorligwonden niet behandeld worden, kan dit leiden tot ernstige complicaties. Het probleem is echter dat de aandoening op zich moeilijk te behandelen is. Voorbeelden van zulke complicaties zijn bloedvergiftiging (sepsis), cellulitis (het ontsteken van het onderhuidse bindweefsel, gekenmerkt door een rode en opgezwollen huid, pijn en koorts), infecties van de beenderen of gewrichten, of een abces.

Risicofactoren

Factoren die de kans op doorligwonden vergroten zijn onder andere een dunne, delicate huid (zoals bij oudere mensen), een slechte fysieke conditie, een slechte mentale toestand, immobiliteit, incontinentie en ondervoeding.

Ouderen die bedlegerig zijn, mensen in een rolstoel,… zijn dus risicogroepen en moeten dus in de gaten gehouden worden.

Preventie

Om te voorkomen dat iemand aan doorligwonden lijdt, is het belangrijk dat je weet welke maatregelen je kan treffen.

Zorg er ten eerste voor dat de persoon in kwestie geregeld (ongeveer elke 15 minuten, ten hoogste elke twee uur) van houding wisselt, om de druk op één bepaald punt te verlichten.

Controleer daarnaast de huid regelmatig op zwellingen of verkleuringen en houd de huid gehydrateerd.

Massages zijn goed om de bloedcirculatie op peil te houden. Masseer echter nooit de knokige plaatsen van het lichaam, omdat de huid hier veel te dun en delicaat is.

Met een gezond lichaam en een psychisch evenwicht kom je al een heel eind! Een gevarieerde voeding, voldoende drinken en rusten, beweging en frisse buitenlucht wanneer mogelijk zijn dan ook van het grootste belang, uiteraard niet alleen om doorligwonden te voorkomen.

Behandeling

Wanneer er tekenen van doorligwonden duidelijk worden en deze zijn in een vroeg stadium, kan je een aantal maatregelen nemen om de ernst ervan danig in te perken.

Verander dus regelmatig van houding, zorg voor een bed en een matras van kwaliteit, houd de beschadigde huid gehydrateerd en zorg voor een zeer goede hygiëne.

Wanneer de doorligwonden al een graad verder gevorderd zijn en er een infectie komt opzetten, raadpleeg dan meteen een dokter. De dokter zal je de juiste medicatie voorschrijven om de infectie te behandelen.

Om ernstig beschadigde huid te herstellen of in het ergste geval een gapende wond te dichten, zal een operatie noodzakelijk zijn.

Dit bericht is gepost op 8 October 2010 om 12:27 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.