Wat is longvlieskanker?

Mesothelioom of longvlieskanker is een tumor aan de longvliezen. Gelukkig is het een zeldzame ziekte, maar dat betekent meteen ook dat we er heel weinig over weten. Daarom worden hieronder even kort de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Wat is longvlieskanker juist?

Mesthelioom tast de cellen rond verschillende organen in het lichaam aan, in het geval van longvlieskanker is dat de binnenkant van de borstkas en de vliezen rond de longen. De kanker kan ook ontstaan in de buik of rond het hart. De cellen groeien zeer snel en zullen uiteindelijk het orgaan volledig omhullen.

Oorzaken van longvlieskanker

De meeste mensen ontwikkelen longvlieskanker nadat ze (zelfs slechts kortstondig) aan asbest werden blootgesteld. Het kan tien tot zestig jaar duren vooraleer de ziekte zich effectief openbaart. Ook de onbeschermde blootstelling aan beryllium of zeoliet kan de kans op longvlieskanker aanzienlijk verhogen.

Symptomen van longvlieskanker

De meest voorkomende klachten zijn kortademigheid, vermoeidheid, pijn in de borstkas, gewichtsverlies, een schorre of hese stem, moeilijkheden met slikken en het ophoesten van bloed.

Diagnose longvlieskanker

Longvlieskanker kan worden vastgesteld door het uitvoeren van verschillende testen, waaronder:

- Röntgenstralen om een eventuele toename van vocht in de longen vast te stellen.
- Onderzoeken van een staaltje pleuravocht om de aanwezigheid van Carcino-embryonale antigenen op te sporen.
- Een biopsie van wat weefsel om de diagnose te bevestigen.
- Een Computertomografie (CT-scan) om de rest van het lichaam te onderzoeken op sporen van de ziekte.

Behandeling  longvlieskanker

Er is geen behandeling van longvlieskanker mogelijk, enkel een pijnbestrijdende en levensverlengende behandeling. Die behandeling kan bestaan uit operaties waarbij weefsel wordt weggehaald, radiotherapie, chemotherapie en fotodynamische therapie.

Dit bericht is gepost op 8 oktober 2010 om 12:13 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat is de ziekte van Kawasaki?
Wat zijn doorligwonden?