Wat is een heupbreuk?

Een heupfractuur of heupbreuk is een breuk bovenaan het dijbeen vlakbij het heupgewricht. Het doet niet enkel vreselijk veel pijn, je wordt ook heel erg in je mogelijkheden beperkt omdat je moeilijk kan staan of  lopen. Daarbij kan het zijn dat je been naar buiten draait of korter wordt. Een operatie is noodzakelijk voor elke heupbreuk, en liefst zo snel mogelijk.

Oorzaken en risicogroepen

Heupbreuken komen veel voor na een (auto-) ongeluk en bij oudere mensen die gevallen zijn. Ook als je aan bijvoorbeeld osteoporose lijdt, of aan een andere aandoening die je beenderen verzwakt, wordt de kans op een heupbreuk groter.

Diagnose

Röntgenstraling van je heupen kan aantonen waar de breuk zich juist bevindt. Dat is belangrijk om te bepalen welke operatie er moet plaatsvinden. Het kan zijn dat de breuk toch niet zichtbaar wordt door de röntgenstraling, maar dan kan men nog altijd een MRI-scan uitvoeren.

De twee belangrijkste heupbreuken zijn:

- Een femorale nekfractuur: dit is een breuk vlakbij de plaats waar het dijbeen en het heupgewricht samenkomen.
- Een intertrochantere fractuur: dit is een breuk die iets verder van het heupgewricht gesitueerd wordt.

Behandeling

De behandeling houdt in ieder geval een operatie in. Maar die operatie hangt af van je leeftijd en van het type heupfractuur. Wanneer eenmaal vastgesteld is of het om een femorale of een intertrochantere breuk gaat, kan men de operatie degelijk voorbereiden:

- Femorale nekfractuur: bij jongere en meer actieve mensen, of wanneer de gebroken beenderen niet veel verschoven zijn, wordt de heup meestal op de plaats gehouden door het gebruik van pinnen. Bij oudere mensen daarentegen zijn sterkere metalen mechanismen nodig om in het gewricht in te passen, wat het hoofd van het dijbeen zal vervangen.
- Intertrochantere fractuur: het gebroken been wordt op de plaats gehouden door een metalen apparaat, terwijl het hoofd van het dijbeen normaal in het heupgewricht kan bewegen.

Tijdens de revalidatie zal je gedurende een geruime tijd op krukken of met een wandelstok moeten rondlopen. Soms kan fysiotherapie je een heel eind vooruit helpen om weer zonder problemen je dagelijkse taken te kunnen opnemen.

Dit bericht is gepost op 8 oktober 2010 om 1:27 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Wat zijn doorligwonden?
‘Bloedarmoede door de baby!’