Wat is een sociale fobie?

Dat iemand zich zenuwachtig voelt in bepaalde situaties is heel normaal. We dreigen het allemaal wel eens te begeven als we een toespraak voor een groot publiek moeten geven of als we een sollicitatiegesprek hebben. “Wat moet ik zeggen? Welke houding moet ik mezelf geven? Welke kleren zijn geschikt?” zijn volstrekt normale vragen in zo’n situatie. Voor mensen met sociale fobie daarentegen is het veel moeilijker. Zij hebben zo’n angst dat ze deze situaties gewoon vermijden. Als het erger wordt verlaten ze zelfs hun huis niet meer.

Wanneer treedt sociale fobie op?

Sociale fobie wordt meestal al duidelijk tijdens de tienerjaren, al kan het zijn dat iemand reeds zijn hele leven aan sociale fobie lijdt. Evengoed kan het voorkomen dat sociale fobie zich pas in de latere levensjaren ontwikkelt. (Bv. Wanneer er van een persoon veel sociale vertegenwoordigingen verwacht worden.) Wanneer er in de familie gevallen zijn van sociale fobie heb je ook meer kans om angst te hebben in sociale situaties. Soms kan deze angst zelfs overslaan in een depressie of verslaving.

Hoe weet je of je aan sociale fobie lijdt?

De meeste mensen met sociale fobie hebben vaak het gevoel dat ze worden beoordeeld of belachelijk worden gemaakt bij andere mensen. Ze voelen zich bekeken en gaan hierdoor blozen, zweten of hun angst op een andere manier kenbaar maken (bv. stotteren of bibberen). Deze signalen zenden ze ongewild uit. Angst tonen is voor hen immers een teken van zwakte, iets waar andere mensen volgens hen geen last van hebben.

Meestal beseffen patiënten wel dat hun angsten niet echt rationeel zijn, maar toch blijven ze moeite hebben om zich juist te gedragen in sociale situaties. Als gevolg hiervan blijven ze vaak thuis of –als ze toch weg gaan- gedragen ze zich heel nerveus en ongemakkelijk. Ze gaan dan blozen, zweten, bibberen, stotteren, moeite hebben om oogcontact te maken of ze voelen zich misselijk. Zelfs als ze thuis zijn gaat de sociale fobie verder door zich af te vragen wat anderen van hen denken. Hierdoor maakt sociale fobie het moeilijk om te gaan werken, naar school te gaan of hobby’s te hebben.

Maar er is meer…

Sociale fobie beperkt zich niet enkel tot het zich moeilijk weten te gedragen en spreken in groep. Sommige mensen durven niet te plassen op openbare toiletten, ze durven niet te telefoneren, ze hebben moeite met eten in een restaurant of ze hebben zelfs moeite met het schrijven van hun naam.

Hoe kan sociale fobie worden behandeld?

Sociale fobie is iets wat niet vanzelf weggaat. Cognitieve gedragstherapie helpt om de angst voor sociale aangelegenheden te overwinnen. Ook worden sociale vaardigheden en het houden van gesprekken verbeterd. Vaak is therapie alleen niet genoeg en zijn er medicijnen zoals antidepressiva en benzodiazipines nodig.

Dit bericht is gepost op 7 oktober 2010 om 10:05 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Vasectomie of sterilisatie van de man
Wat is de ziekte van Kawasaki?