Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is een kanker die zich vormt in het weefsel van de prostaat. De prostaat is een klier die zich bevindt onder de blaas en boven het rectum, ze omgeeft een deel van de urinebuis. De prostaat bestaat uit klierbuisjes die prostaatvocht afscheiden, wanneer de man ejaculeert, komen de zaadcellen samen met het prostaatvocht naar buiten.

De prostaat zorgt er ook voor dat sperma niet in de blaas terecht kan komen. Prostaat komt enkel bij mannen voor, met de logische oorzaak dat alleen mannen een prostaat hebben.

Symptomen van prostaatkanker

In een vroeg stadium doen zich weinig of geen symptomen voor, daarom is prostaatkanker vaak al buiten de prostaat verspreid vooraleer men de kanker ontdekt. In een later stadium treden wel symptomen op, zoals pijn tijdens het plassen, moeilijkheden om te plassen, een onderbroken of zwakke urinestraal, bloed in de urine, pijn tijdens het orgasme, aanhoudende botpijn en een gebrek aan eetlust.

Wanneer je je bij een dokter laat onderzoeken zal die voelen aan de prostaat via de anus, als die vergroot of verhard is kan dat wijzen op prostaatkanker. Soms wordt er gebruik gemaakt van een bloedtest, waarbij het Prostaat-specifiek antigeen (PSA) bepaald wordt. Een verhoogd PSA kan wijzen op prostaatkanker.

Behandeling van prostaatkanker

Er zijn verschillende soorten behandelingen, de meest toegepaste zijn chirurgie, bestraling (radiotherapie) en hormonale therapie. Chirurgie en/of bestraling kan worden gecombineerd met hormonale therapie. Een hormonale therapie op zich geneest de kanker niet, maar verkleint de kanker of vertraagt de groei ervan. Chemotherapie, waarbij de kankercellen worden vernietigd, heeft wisselend succes.

De kans op herstel hangt af van het stadium waarin de ziekte verkeert bij diagnose, van de leeftijd van de patiënt, de grootte van de tumor, of er al dan niet uitzaaiingen zijn, van de behandeling… Men spreekt van vijfjaarsoverleving, dat is het gemiddelde percentage dat na vijf jaar nog leeft. In een vroeg stadium, wanneer de kanker nog niet is uitgezaaid, bedraagt de vijfjaarsoverleving 80 à 90 percent. Hoe groter de tumor en hoe later de diagnose wordt gesteld, hoe kleiner het percentage. Een nieuw soort behandeling komt wellicht binnenkort op de markt: Abiraterone verlaagt de PSA-concentratie en vermindert de botpijn.

Risicogroepen

- Oudere mannen hebben meer kans op prostaatkanker, daarom is het belangrijk dat mannen op leeftijd zich regelmatig laten onderzoeken;
- Personen die dichte verwanten hebben die prostaatkanker hebben of hebben gehad, hebben een grotere kans op prostaatkanker;
- Personen die vetrijk voedsel eten, hebben een grotere kans op prostaatkanker

Dit bericht is gepost op 4 oktober 2010 om 11:32 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat is het chronische vermoeidheidssyndroom?
Paracetamol, de meest gebruikte pijnstiller