Wat zijn laxeermiddelen?

Een laxeermiddel is een medicijn dat gebruikt wordt bij constipatie, het bevordert de stoelgang bij te ver ingedroogde fecaliën. Veel mensen gebruiken veel te snel een laxeermiddel en beseffen niet dat laxeermiddelen echte medicijnen zijn met bijwerkingen. Zo kan een langdurig gebruik gewenning tot gevolg hebben. Het middel wordt vaak misbruikt door boulimie- en anorexia nervosapatiënten .

Constipatie

Een normale stoelgang varieert van persoon tot persoon, maar een frequentie van drie keer per dag tot drie keer per week wordt als normaal beschouwd. Wanneer deze normale frequentie vertraagt, spreekt men van constipatie. Constipatie kan het gevolg zijn van een andere kwaal, bijvoorbeeld stress, een depressie, slecht werkende nieren, een slecht werkende schildklier, kanker van de dikke darm, appendicitis… Wanneer je onmiddellijk naar een laxeermiddel grijpt kunnen de symptomen verdoezeld worden, waardoor er een vals gevoel van veiligheid gecreëerd wordt.

Bij een onschuldige constipatie, bijvoorbeeld veroorzaakt door stress of door slechte eetgewoontes, is het belangrijk om het eetpatroon te wijzigen. Vezelrijke producten, water en lichaamsbeweging zijn natuurlijke oplossingen en verkleinen de kans op constipatie.

Laxeermiddel

Wanneer de natuurlijke methode geen vruchten afwerpt, kan je naar een laxeermiddel grijpen. Het is wel belangrijk dat je niet van de gebruiksaanwijzing afwijkt, een laxeermiddel is geen natuurlijk middel om de stoelgang te bevorderen.

Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot gewenning en in een later stadium tot verslaving. In een volgend stadium kan een verlies van controle over de zenuwen in de dikke darm leiden tot chronische constipatie.

Soorten

- Zwelmiddelen: verhogen het volume van de fecaliën waardoor er een grotere activiteit in de darmen ontstaat. Hierdoor wordt de stoelgang bevorderd. Vezelrijke producten zijn een natuurlijk zwelmiddel.
- Paraffine: te vermijden door een verhoogde kans op kanker en longaandoeningen.
- Osmotische laxeermiddelen: onoplosbare suikers die door aantrekking van vocht de stoelgang bevorderen. Een gevaarlijke bijwerking is dehydratatie.
- Contactlaxantia: verhogen de beweeglijkheid van de darm, maar kunnen darmkrampen, diarree en zelfs verlamming van de darm veroorzaken.
- Lavementen: mogen slechts uitzonderlijk worden gebruikt, bijvoorbeeld bij een medische ingreep. Ze worden gebruikt om het rectumslijmvlies te prikkelen.

Vermageren

Velen denken ten onrechte dat laxeermiddelen helpen om te vermageren. Veel vermageringsproducten bevatten wel laxativa, maar die zorgen enkel voor een vochtafname en dus voor een tijdelijk gewichtsverlies.

Dit bericht is gepost op 27 september 2010 om 11:46 am uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Wat is dioxine?
Wat is gele koorts?