Wat is dioxine?

Dioxine is eigenlijk geen stof, het is één van de meest giftige groepen van moleculen (“congeneren”) die er zijn, ze zijn opgebouwd uit koolstof-, waterstof-, zuurstof- en chlooratomen, volgens een bepaald basispatroon. Amper 10 milligram kan dodelijk zijn voor de mens, gelukkig komt de verbinding zelden zo geconcentreerd voor en is het meestal een verdund bijproduct. Dioxines ontstaan door de verbranding van organische producten die chloor bevatten, het zijn bijproducten van de verbranding van organisch materiaal. Chloor, dat nodig is om dioxine te vormen, is bijna in elke stof van nature aanwezig. Dioxines zijn oplosbaar in vet en kunnen zich dus opstapelen in plantaardige of dierlijke vetten. Er bestaan 210 vormen van dioxine waarvan er 17 heel giftig zijn.

Soorten

Er bestaan twee soorten dioxines:

- Polygechloreerde dibenzo-p-dioxines (PCDD)
- Polygechloreerde dibenzofuranen (PCDF)

Bronnen van besmetting

Dioxine kan in het voedsel terechtkomen via neerslag van verbrandingsovens die op akkers terechtkomt. Besmette veevoeders besmetten op hun beurt het vee, waardoor mensen via vlees, melk, eieren dioxines op hun bord krijgen. Bij de mens worden dioxines hoofdzakelijk via borstvoeding doorgegeven. Mensen die hun eigen kippen houden en hun eigen eieren eten lopen het grootste risico op besmetting.

Symptomen van besmetting

De eerste symptomen van dioxinebesmetting duiken pas enkele weken na de besmetting op. Het eerste symptoom na blootstelling aan een dioxine is chlooracne. Ook neurologische aandoeningen kunnen een gevolg zijn van een besmetting, deze aandoeningen uiten zich meestal in lusteloosheid of zelfs depressie. Door aantasting van de schildklier en de lever vermagert de patiënt en aantasting van het erfelijk materiaal kan leiden tot kanker of verminderde vruchtbaarheid.

Incidenten

- Tijdens de Vietnamoorlog (1961-1971) werden dioxines onder de vorm van ontbladeringsmiddel ingezet als wapen.

- In Seveso (Italië) kwamen in 1974 grote hoeveelheiden dioxine vrij uit een chemische fabriek. Niemand liet het leven bij het ongeval, maar door dit incident werd dioxinevergiftiging bekend bij het grote publiek.

- De dioxinecrisis in België (1999) waarbij dioxines via het veevoeder in het voedsel terechtkwam leidde tot een grootschalig schandaal en het ontslag van Karel Pinxten, minister van landbouw en van Marcel Colla, minister van volkgezondheid.

- De vergiftiging van de Oekraïense politicus Victor Joesjtsjenko tijdens de presidentsverkiezingen van 2004. Zijn gelaatsverminking bleef nog 2 jaar zichtbaar.

Dit bericht is gepost op 27 september 2010 om 11:12 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Ibuprofen, pijn- en ontstekingsremmend middel
Wat zijn laxeermiddelen?