Wat is teelbalkanker?

Teelbalkanker (of zaadbalkanker) is een eerder atypische vorm van kanker. De ziekte treft jaarlijks enkele honderden mannen in Nederland en België en komt dus relatief weinig voor. Teelbalkanker is in de meeste gevallen goed te genezen en wordt zelfs beschouwd als een van de best behandelbare vormen van kanker. Meer dan negen op tien patiënten herstellen volledig. Zelfs wanneer de kanker is uitgezaaid, zijn je overlevingskansen nog vier op vijf. Zoals andere vormen van kanker, wordt teelbalkanker behandeld met chemotherapie en bestralingstherapie. In vele gevallen is ook een operatie noodzakelijk, waarbij dan de getroffen teelbal verwijderd wordt.

Hieronder lees je meer over de risicofactoren en symptomen van teelbalkanker.

Risicofactoren teelbalkanker

Teelbalkanker komt voornamelijk voor bij mannen van middelbare leeftijd (20-40 jaar), maar de ziekte treft ook jongeren en oudere mensen. Algemeen gesproken gaat het om een eerder zeldzame vorm van kanker, maar in deze leeftijdscategorie – die weinig door kanker getroffen wordt – is het wel de meest voorkomende vorm.

Er zijn enkele risicofactoren die de kansen op het krijgen van teelbalkanker verhogen. Zo lopen blanke mannen vijfmaal meer risico om de ziekte te krijgen, dan mensen met een donkerdere huidkleur. Het is tot op heden niet duidelijk waaraan dit te wijten is. Teelbalkanker is bijna onbestaande in enkele landen in Azië en Afrika.
Zoals bij vele vormen van kanker, speelt ook hier een erfelijke factor mee: mensen met een familiegeschiedenis van teelbalkanker lopen meer risico om zelf de ziekte te krijgen. Voor onvruchtbare mannen geldt hetzelfde. Een laatste risicogroep wordt gevormd door mannen die geboren worden met ingedaalde teelballen. Dit noemt men cryptorchisme. Zo’n kleine vijf percent van de jongens wordt geboren met deze aandoening.

Symptomen teelbalkanker

De voornaamste symptomen van teelbalkanker zijn veranderingen van de vorm van je scrotum. Hierbij bedoelen we het verschijnen van een pijnloze knobbel in je teelbal, of het groter worden van je teelballen. Naast deze symptomen, hebben patiënten ook last van een vreemd gevoel in of achter hun teelballen, of in hun onderbuik. Wanneer de kanker zich reeds in een verder stadium van ontwikkeling bevindt en is uitgezaaid, kunnen er symptomen als buik -en rugpijn optreden.

Dit bericht is gepost op 23 september 2010 om 1:53 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat is dyspraxie?
Wat is een kunstheup?