Wat is een kunstheup?

Een kunstheup of heupimplantaat is een vervangingselement (of prothese) dat de functies van je heupgewricht overneemt. Kunstheupen zorgen ervoor dat vele tienduizenden (vooral oudere) mensen op de been blijven en hun zelfstandigheid bewaren. Bij het merendeel van de patiënten moet het natuurlijke heupgewricht vervangen worden omdat het beschadigd werd door de gewrichtsziekte artritis. Het kan echter ook een zware heupbreuk of een infectie zijn, die de plaatsing van een kunstheup noodzakelijk maakt. Hieronder vertellen we je meer over deze heupimplantaten.

De operatie

De vervanging van een heup is een vaak voorkomende operatie. Het kunstgewricht dat men in je lichaam plaatst, bestaat meestal uit drie delen. Een metalen bal vervangt de bovenkant van het dijbeen. Aan deze bal bevestigt men een metalen staaf, die langs de andere kant in het midden van je dijbeen wordt vastgezet. Het derde element is een plastieken kom, die men in je bekken plaatst. De metalen bal wordt daarna in de kom geduwd, zodat je dijbeen en bekken aan elkaar vastgemaakt worden. Doordat de bal in de kom kan bewegen, kan het gewricht ook bewegen en buigen.

Na de operatie

Na de operatie moet je dan leren bewegen met je nieuwe heup. In elk ziekenhuis zijn er fysiotherapeuten die je daarbij zullen helpen. Wanneer je het ziekenhuis mag verlaten, doe je het best nog enkele weken rustig aan. Volg ook goed het advies van je dokters op. Zij zullen je bijvoorbeeld vertellen dat je aanvankelijk best je benen niet kruist. Omdat je spieren nog niet strak genoeg rond het nieuwe gewricht zitten, zou je nieuwe heup bij het kruisen uit de kom kunnen schieten. Regelmatig bewegen is belangrijk, maar ga niet als een gek liggen sporten. Hoewel er altijd complicaties kunnen optreden, meteen na de operatie of geruime tijd later, liggen de slaagkansen van een heupvervanging erg hoog. De meeste mensen kunnen na zo’n operatie dus genieten van een hernieuwde bewegingsvrijheid.

Hoe lang gaat een kunstheup mee?

De levensduur van zo’n kunstheup hangt af van de kwaliteit van de prothese. Er zijn zo’n zestig verschillende types op de markt te verkrijgen. Gemiddeld gaat een prothese minstens tien jaar mee, vaak is het langer.

Dit bericht is gepost op 23 september 2010 om 2:13 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is teelbalkanker?
Geheugenverlies: als je geheugen het laat afweten