Wat is een indigestie?

Voor wie al eens graag zwaar tafelt, is een indigestie geen ongekend probleem. Dit maagprobleem wordt inderdaad vaak geassocieerd met te veel eten en een Bourgondische levensstijl. Met indigestie bedoelt men een vorm van maagpijn die gepaard kan gaan met maagzuur, misselijkheid, boeren en een (over)vol gevoel. Hieronder vertellen we je meer over dit maagprobleem.

Wat veroorzaakt indigestie?

We spreken van een indigestie wanneer het zuur in je maag in contact komt met de het gevoelige slijmvlies dat als beschermlaag rond je spijsverteringsstelsel zit. Wanneer deze twee stoffen met elkaar in aanraking komen, zal het maagzuur het slijmvlies afbreken. Dit leidt tot ontsteking en irritatie en veroorzaakt de symptomen die we kennen als indigestie. In de meeste gevallen heeft indigestie te maken met eten, maar het probleem kan ook veroorzaakt worden door bepaalde geneesmiddelen of een infectie.

Wat doe ik bij regelmatige indigesties?

Veel mensen hebben af en toe last van een indigestie. Wanneer deze niet regelmatig optreden, hoef je niet behandeld te worden. Wanneer de indigesties echter in een bepaalde regelmaat terugkeren, kan je best je arts raadplegen. Hetzelfde geldt voor bijzonder pijnlijke indigesties. Een indigestie kan ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening aan je spijsverteringsstelsel, zoals oesofagale reflux. Dit is een vervelende ziekte waarbij je maagzuur af en toe terugvloeit naar je slokdarm. Deze beweging veroorzaakt een brandend gevoel. Terugkerende reflux kan leiden tot een ontsteking van je slokdarm.

Wat kan ik doen tegen indigestie?

Een mogelijke behandeling hangt af van wat nu precies je indigestie veroorzaakt. Wanneer er geen sprake is van een ziekte, kan je indigesties voorkomen door gezonder en rustiger te eten. Het zijn vooral vettige etenswaren die maagproblemen veroorzaken. Verder bestaan er ook medicatie die inwerkt op je maagzuur. Deze geneesmiddelen noemt men maagzuurremmers. Ze zijn vrij te verkrijgen bij je apotheker.

Wanneer er sprake is van een onderliggende aandoening aan je spijsverteringsstelsel, zal je eerst in het ziekenhuis bijkomende onderzoeken moeten ondergaan. Een gebruikelijk onderzoek is een endoscopie. Bij deze procedure gebruikt men een dunne, buigzame buis met een kleine camera en een licht (een endoscoop) om in je ingewanden te kijken.

Dit bericht is gepost op 23 september 2010 om 2:45 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Geheugenverlies: als je geheugen het laat afweten
Ibuprofen, pijn- en ontstekingsremmend middel