Schouderpijn en wat je eraan kan doen

Schouderpijn ontstaat door problemen met het weefsel, spieren, pezen en ligamenten in de schouder. De meeste schouderproblemen ontstaan specifiek door een probleem met de ‘rotator cuff’. Dit zijn 4 spieren die zich bevinden in de schouder. Ze verbinden de kop van de bovenarm met de schouderkom. Door een samenspel van pezen in de rotator cuff wordt er stabiliteit gegarandeerd in de schouderkom.

De rotator cuff bestaan uit 4 spieren:

- Subscapularis
- Teres menor
- Infraspinatus
- Supraspinatus

De supraspinatus is de spier die vaak zorgt voor problemen en pijn. Deze bevindt zich bovenaan de schouder. De pees van de supraspinatus is zeer gevoelig, want hij bevindt zich tussen 2 botten. Als de pees ontsteekt komt er grote druk op doordat het gekneld geraakt tussen de botten. Zo kan het vloeistofzakje er rond aangetast worden.

Wat zijn de symptomen van schouderpijn?

Bij schouderpijn ervaar je een pijn in de voorkant van de schouder en de buitenkant van de schouder. Dit is vooral het geval als je je arm naar boven doet of iets heft boven je hoofd. Daardoor zorgt schouderpijn ervoor dat je de simpelste taken al snel niet meer kunt uitvoeren. In ergere gevallen kan men ’s nachts van de pijn wakker worden.

Hoe behandel je schouderpijn?

- Beweeg je arm rustig. Dit betekent dat je geen zware dingen mag heffen en zeker niet mag tennissen. Zorg ervoor dat je je schouder niet nog meer overbelast, maar hou hem zeker niet stil.
- Leg ijs op je schouder.
- Voer enkele simpele, rustige oefeningen uit die je dokter je adviseert, bijvoorbeeld je schouder in grote cirkels draaien.
- Zorg ervoor dat de bloedtoevoer in de pezen bevorderd wordt. Ook dit kan door je schouder rustig te bewegen. Bloedtoevoer in de pezen zorgt er immers voor dat je minder pijn ervaart.
- Rokers worden aangeraden te stoppen met roken. Zo kan meer zuurstof in de pees geraken, en zal je sneller genezen.
- Als de druk op de pees groot is bestaat de kans dat hij zal scheuren. In dat geval zal een operatie aangeraden worden.

Dit bericht is gepost op 20 september 2010 om 11:08 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten, Algemeen.

Andere interessante artikels: Partydrugs, verslavend en gevaarlijk?
Wat is een kniesteun?