Hoe beginnen met sporten?

Waarom nu eigenlijk beginnen met sporten? Door te sporten krijg je een betere gezondheid. Zo kan je langer leven. Je voorkomt dat je hartziektes en andere gezondheidsproblemen krijgt door te sporten. Je wordt niet enkel sterker, maar krijgt ook meer energie en minder stress.

Wie kan beginnen met sporten?

Sport is goed voor iedereen. Belangrijk is dat je op een rustig tempo begint, en stilaan het tempo opdrijft. Soms is het aangewezen eerst met een dokter te praten, alvorens te beginnen sporten. Dit is het geval als je een hartprobleem hebt, een verhoogde bloeddruk of artritis. De arts kan je dan een persoonlijk trainingsschema voorschrijven.

Welke sport is het beste om mee te beginnen?

De beste sporten zijn diegene die goed zijn voor zowel het hart als voor de spieren. Belangrijk is dat je de sport zelf leuk vindt. Dan houd je het immers ook sneller vol. Begin steeds op een rustig tempo, en drijf daarna rustig het tempo op.

Leuke sporten om mee te beginnen zijn sporten waarbij je geen extra aankopen moet doen: wandelen, zwemmen, fietsen, joggen of dansen.

Je kunt ook gewoon door je dagelijkse gewoontes aan te passen al aan sport doen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om de trap te nemen, in plaats van de lift. Ook wandelen naar school of naar werk is een goed alternatief, en bovendien veel sportiever.

Hoe lang kan je best sporten?

Best is om op een rustig tempo te beginnen: sport 3 keer per week gedurende 20 minuten. Dat kan je opbouwen naar 4 tot 6 keer per week gedurende 30 minuten. Het is niet altijd nodig om heel je dagschema doorheen te halen om alsnog te kunnen sporten: sport bijvoorbeeld in je lunchpauze.

Sporten met een vriend is aangewezen voor mensen die aanmoediging nodig hebben. Bovendien kan het ook zeer leuk zijn om samen te sporten.

Hoe zorgen dat je niet gekwetst geraakt?

Belangrijk is om voor en na het sporten je lichaam op te warmen en af te laten koelen. Dit kan door de spieren zowel voor als na het sporten gedurende 5 tot 10 minuten te stretchen.

De grondregel om niet gekwetst te geraken is ervoor zorgen dat je niet te snel vooruit wil geraken. Kies eerst voor een tempo waarbij je gemakkelijk voelt. Hou dit tempo aan, en ga stilaan een hoger tempo aan. Geef dan vooral niet op.

Als je sport met machines en gewichten moet je alvorens te beginnen praten met een coach. Die kan je dan een aangepast sportschema geven.

In ieder geval is het belangrijk om een arts op te zoeken als je denkt dat je je lichaam hebt overbelast.

Dit bericht is gepost op 20 september 2010 om 11:41 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is een kniesteun?
Wat is hoogteziekte?